Alkoholhiány lehet Oroszországban

HVG, 2006. június 27.

Nem árulhatnak alkoholt nagyon sok orosz üzletben július elsejétől, mert nem nyomtak elegendő jövedéki jegyet. Így az importtermékek teljesen kiszorulhatnak a piacról.

A Kommerszant című lap beszámolója szerint igen valószínű, hogy az orosz üzletek július elsejétől nem forgalmaznak importált szeszipari termékeket, számos kereskedő már napok óta nem tart ilyeneket. Új jövedéki adójegynek kellene kerülnie a szeszesitalok palackjaira, de ezen jegyekből nem készült elég, jelenleg csak a vezető vodkagyártók tudják bélyeggel ellátni termékeiket.

Az új zárjegy nélkül nem lehet forgalmazni a jövő hónapban már szeszesitalokat Oroszországban. A jegyek hiánya olyan súlyos, hogy a lap szerint valószínű, hogy az egész nyári szezonban egy sor italféleséget, elsősorban importtermékeket, többek között borokat és konyakokat sem lehet majd kapni az országban.

A kereskedők számára különösen kellemetlen, hogy a régi jeggyel ellátott palackok esetleg a nyakukon maradnak, mert tilos ezek adójegyeit átragasztani vagy átragasztatni az új jegyekkel - derül ki a lap tudósításából. A hét közepétől a keményebb szeszek orosz kedvelői beérhetik az egyedül forgalmazott vodkával.

MTI