Alkoholfogyasztás: többet iszunk, mint bárki más

HVG, 2006. június 27.

Az európaiak többet isznak, mint bárki más: a felnőtt lakosság körében egy főre számítva évi 11 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital fogy - derül ki egy friss felmérésből.

Alkoholfogyasztásban a második helyen az észak- és dél-amerikaiak állnak hét literrel - derült ki abból a felmérésből, amelyet a londoni székhelyű Alkohol-tanulmányok Intézete készített az EU Bizottságának felkérésére.

Az európai 11 liter éppen a kétszerese a világátlagnak, de négy literrel kevesebb annál, mint amennyit az európaiak "fénykorukban", a hetvenes évek közepén ittak.

Európában 23 millió az alkoholbetegek száma és évente 195 ezer ember hal meg a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében. A tanulmány a közvetlenül az alkoholfogyasztás által okozott költségeket 125 milliárd euróra, vagyis az Európai Unió gazdasági teljesítményének 1,8 százalékára becsüli.

Az alkohol kiszolgálásának korhoz kötése csak abban az esetben hatékony, ha a jogszabályt megsértő boltoktól és vendéglátó helyektől megvonják az alkoholkiméréshez szükséges engedélyt. Ugyanakkor tény, hogy az alkohol jelentős gazdasági tényező: a világon gyártott alkohol negyedét Európában állítják elő.

Az EU Bizottsága ősszel akarja bemutatni az alkoholfogyasztás visszaszorítására vonatkozó terveit. Az azokban szereplő meglehetősen drasztikus javaslatok előirányozzák az adók megemelését, valamint az alkoholos italok reklámozásának betiltását.

MTI