Nőhet az alkohol adója

HVG, 2006. szeptember 11.

Az Európai Bizottság szeretné növelni az alkoholra kivetett adó alsó határát. A javaslat vélhetően megosztja a tagállamokat.

A jelenlegi értékeket 1992-ben állapították meg, s a Bizottság attól tart, hogy az adó értelmetlenné válik, ha legalább az inflációval megegyező mértékben nem korrigálják a minimális kulcsot.

A javaslatok szerint az adó alapmértékét az 1993 és 2005 közötti infláció arányában növelnék meg, 2008 elején. Noha maguk a tagországok kérték a Bizottságot, hogy dolgozza ki az elképzelést az adónövelésre, a nemzeti kormányok nem értenek egyet e kérdésben.

A minimális adó mértékét az EU állapítja meg, a nemzeti kormányoknak persze joguk volt eddig is megemelni azt, amit több ország meg is tett, az egészségvédelem szempontjaira jivatkozva. (Közismert, hogy a skandináv országokban rendkívül magas az alkohol adója, ami ahhoz vezetett, hogy sokan Észtországból vagy Németországból viszik haza az italt.)

A Bizottság szerint az új adószint a legtöbb tagországban nem jelenthet gondot, hiszen már eddig is a minimális adómértéknél magasabban állapították meg a legkisebb kulcsot. Azok az országok, amelyek számára gondot okoz az adó növelése, 2010-ig átmeneti halasztást kaphatnak, ha ezt megfelelő indoklással kérik.

A bortermelő országok - ahol hagyományosan alacsony az adó mértéke, bor esetében például nulla százalék - várhatóan elutasítják a változtatást. Franciaország és Spanyolország már eddig is erőteljesen ellenezte az adó növelését, attól tartva, hogy a fogyasztás jelentősen visszaesik.

euractiv.hu