Tömeges alkoholmérgezések Oroszországban

HVG, 2006. szeptember 05.

Hivatalos adatok szerint Oroszországban évente több mint harmincezer embert ölnek meg a hamisított szeszesitalok. A kisebb kiterjedésű, néhány embert érintő mérgezések hétköznapi esetnek számítanak, ám az utóbbi napokban több mint háromszázan kerültek kórházba, és napról napra nő a halálos áldozatok száma is.

Két Moszkva környéki városban, Tverben és Belgorodban, valamint a délen fekvő Voronyezsben néhány nap alatt több százan lettek rosszul a kéz alatt vásárolt hamisított szeszes italoktól. Mint kiderült, a vodkaként árult italban etilalkohol helyett különféle mérgező anyagok, egyebek mellett metilalkohol volt, így nem meglepő, hogy több mint háromszáz ember végül kórházban kötött ki. A legújabb adatok szerint tízen már meghaltak, további harminc ember pedig életveszélyes állapotban van. A rendőrök egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, csak annyit tudni, hogy a mérgező ital első adagja a Voronyezs környéki településeken lévő kisebb kioszkokban került forgalomba.

Oroszországban nagy hagyománya van az otthoni szeszkeverésnek, szakértők szerint most az okoz újabb gondot, hogy az év elején érvénybe lépett új szabályok értelmében mindenféle szesz bekerült a jövedéki törvény hatálya alá, ami egyrészt áremelkedést, másrészt pedig szigorúbb ellenőrzést jelent. A takarékoskodó csalók így már az eredetileg hamisításra használt alapanyagokat is hamisítják, és különféle, az ipari szesznél is mérgezőbb adalékanyagokat öntenek a pancsolt italokhoz.

Hamisítványokkal egyébként a hivatalos élelmiszerboltokban is lehet találkozni: a jobb minőségű pancsolt italok egy része eredetinek tűnő csomagolásban kerül a boltok polcaira.

Németh András / Moszkva