Népi vodkát a szegényeknek!

HVG, 2006. november 30.

Az orosz parlament hozzon törvényt a népi vodka gyártásának kötelezővé tételéről – javasolta Oszman Paragulkov, az orosz bor- és töményszesz-gyártók egyesületének vezetője.

Az orosz üzletember szerint az olcsó, ám megbízható minőségben készülő vodka tömeges forgalomba hozatalával meg lehetne akadályozni, hogy a kispénzű oroszok különféle – sokszor halálos mérgezést okozó – kotyvalékokat igyanak, s ezzel jelentősen csökkenne a mérgezésekben elhunytak száma.

Tavaly mintegy 35 ezren vesztették életüket Oroszországban alkoholpótló szerek fogyasztása miatt, s idén közel húszezer orosz polgár életét oltották ki a kéz alatt árusított italok.

Paragulkov szerint az oroszországi vodkafogyasztók mintegy harminc százalékának nincs pénze arra, hogy a jelenlegi hivatalos áron, boltokban vásároljon be magának. „A népi vagy szociális vodkát nem feltűnő üvegben kellene árusítani: nem akarjuk, hogy a jobban élők is ezt igyák. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy az üveg kinézete ne alázza meg a szegényeket” – magyarázta az orosz szakértő.

Az orosz kormányzat illetékesei ugyan még nem reagáltak a javaslatra, ám a terv mindenképpen életképesebb annál az ötletnél, amit a múlt hónapban talált ki néhány moszkvai politikus. A köznevetség tárgyává vált javaslat szerint minden egyes vodkásüveg nyakára egyedi azonosítót kellene helyezni, s ha az üveg vásárlója sms-üzenetben elküldi a kódot egy központi számra, megtudhatja, hogy az éppen szorongatott üvegben valóban iható szesz van-e.

A fő gondot az okozza, hogy a vodkapótló kotyvalékoktól tömegesen meghaló oroszok kilencven százaléka hontalan, illetve munkanélküli, akiknek aligha van pénzük vagy mobiltelefonjuk, hogy különféle sms-eket küldözgessenek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közismerten antialkoholista, ám az államfő nem támogatja a szeszfogyasztás csökkentését célzó adminisztratív intézkedések meghozatalát. A politikus szerint Oroszországban eddig már kétszer – a huszadik század elején, illetve a gorbacsovi peresztrojka idején – próbálkoztak száraztörvények elfogadásával, ám mindkét alkalommal kiderült, a tiltás nem vezet eredményre.

Németh András / Moszkva