Lettországban heten meghaltak pancsolt alkoholtól

HVG, 2006. október 26.

Hét ember vesztette életét pancsolt alkohol fogyasztása miatt Lettországban, további ötven személy életéért küzdenek az orvosok - közölte csütörtökön a lett rendőrség.

A hatóságok lefoglaltak közel száz liter házilag előállított alkoholt, amely gyaníthatóan a mérgezést okozta. Kajina szerint vegyi vizsgálat alá vetik a folyadékot, hogy fényt derítsenek a mérgezés okára ­– mondta el Sintija Kajina rendőrségi szóvivő.

A betegeket az orosz határnál fekvő Preili város kórházába szállították, de mivel az intézet zsúfolásig megtelt, helikoptereket rendeltek, hogy átszállítsák a betegeket a fővárosba.

Lettország Európa egyik legszegényebb országa, ahol ma is súlyos gondot jelent az alkoholizmus - majd minden évben történnek mérgezések pancsolt alkohol fogyasztása miatt.

Zaiga Barvida, a lett egészségügyi minisztérium szóvivője nem zárta ki, hogy az újabb tragédia kapcsolatba hozható a határ túloldalán, az oroszországi Pszkovi területen történtekkel, ahol rendkívüli intézkedéseket kellett foganatosítani, miután három hét alatt 15 személy meghalt és több mint négyszáz került kórházba pancsolt alkohol fogyasztása miatt.

Oroszország-szerte az elmúlt hetekben összesen több mint 2500 ember betegedett meg hamisított alkoholtól, közülük 101-en életüket vesztették.

MTI