EU-biztos: egészséges a mérsékelt alkoholizálás

HVG, 2006. október 16.

A mérsékelt alkoholfogyasztás egészséges - véli Markosz Kyprianu, aki az uniós alkoholstratégia kidolgozása kapcsán kialakult vitában fejtette ki véleményét. Brüsszel azt szeretné, ha sikerülne csökkenteni az alkohol okozta gondokat, az európai szeszipar viszont természetesen ellenzi ezt a lépést.

Az alkohol esküdt ellenségei kontinensszerte olyan jellegű intézkedéseket szeretnének, mint amilyenekkel a dohányipart sújtják. Markosz Kyprianu egészségügyi biztos azonban visszautasít minden közvetlen összehasonlítást a dohány és az alkohol között.

„A dohányzás rossz és pont. Egyetlen szál cigaretta is túl sok. Az alkohol esetében viszont a túlzott fogyasztás ártalmairól beszélhetünk. Kis mennyiségben még jótékony hatással is lehet az egészségre, így tehát a megközelítés teljesen más kell, hogy legyen” - nyilatozta a biztos.

Ennek megfelelően a készülő EU-stratégia csak a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítására törekszik, viszont alapvető fontosságúnak tartják, hogy az unió egésze közös állásponton legyen.

A ciprusi származású EU-biztos már most visszautasítja az alkohol-lobbi sugalmazását, miszerint a dohányosok után most az alkohol kedvelői következnek, akiknek az életét a tiltás ugyanúgy megnehezíti majd, mint a dohányosokét az egyre kiterjedtebb és egyre szigorúbb korlátozások.

A biztos szerint stratégiáról és nem törvényi szabályozásról van szó. Az eddigi javaslatok alapján elmondható, hogy a Bizottság a „könnyedebb” megközelítés híve. Első lépésként alkohol- és egészségügyi fórum felállítását tervezik, hasonlóan ahhoz a módszerhez, ahogyaz a táplálkozás és az elhízás problémáit igyekeztek a társadalmi párbeszéd szintjére emelni.

A fórumon a fiatalok és főleg a fiatal nők alkoholfogyasztási szokásaikra összpontosítanak. Foglalkoznak majd az alkoholkereskedelem kérdésével és az iparág médiában megvalósuló marketingjével is.

euractiv.hu