Heroin-halálok: túl tiszta volt az anyag

MTI, 2008. augusztus 13.

Nagy tisztaságú heroin okozta a haláleseteket - hangzott el az ORFK drogkonferenciáján
Nem szennyezett, hanem nagy tisztaságú, magas koncentrációjú heroin okozta az utóbbi napok kábítószeres haláleseteit - mondta Nagy Gábor szakérto a rendorségi szakemberek, különbözo minisztériumok, kórházak és civil szervezetek képviseloinek részvételével megrendezett drogkonferencián az Országos Rendor-fokapitányságon (ORFK) szerdán.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bunügyi Szakérto és Kutatóintézetének munkatársa elmondta: a kábítószeres halálesetek többségét heroin okozza, ez a leggyakrabban túladagolt drog.
A lefoglalt heroin mennyisége ugyan az utóbbi években csökkent, de a heroinos ügyek száma nott. A területi eloszlást tekintve a fovárosban koncentrálódnak a heroinos esetek, 2004 óta Budapesten 498 ilyen ügy volt, Borsod megyében 32, a többi megyében viszont tíz alatt vagy egy sem. Javarészt afgán eredetu ópium alapú heroint használnak az országban - mondta.
2000 körül jelent meg Magyarországon az Európában is egyedülállóan nagy tisztaságú, közvetlenül fogyasztásra, pakettekbe csomagolt heroin, ezzel párhuzamosan a halálesetek száma is megnott az országban, volt olyan év, hogy 25 fölé emelkedett.
Az idén bukkant fel a magyarországi feketepiacon a nagyobb tisztaságú, 35-40 százalékos heroin, amely "túladagolásra alkalmas, bár nem extrém magas" - mondta Nagy Gábor. A nagy tisztaságú heroint elsosorban inhalálás, goz beszippantása útján használják a fogyasztók, ezt egyre inkább elonyben részesítik az injekcióval szemben, hiszen így kisebb a HIV-, illetve hepatitis-fertozés veszélye.
A szakember hangsúlyozta, hogy gyorsan kell reagálni a kábítószer-piaci változásokra, részben a büntetojogi szabályozással, részben pedig gyors, internet alapú információcsere megszervezésével, ami életeket menthet.
A konferencián elhangzott az is, hogy a napokban kábítószer-halálban elhunytak többnyire 30 év körüli, 5-6 éve heroinozó emberek voltak.
Bencze József országos rendorfokapitány a konferencia bevezetojében elmondta: ez év elso félévében fogyasztóknál 1.115 kábítószer-ügyben rendeltek el nyomozást, míg terjesztoknél 261 esetben. Az elmúlt napok halálesetei kapcsán pedig több dílert is elfogtak.
A rendorség megpróbál a terjesztokre koncentrálni, de nem mehetnek el szó nélkül a fogyasztói magatartás mellett sem, hiszen a jogalkotó által eloírt szabályok szerint kell eljárnia - hangsúlyozta a fokapitány.
"Biztos vagyok abban, hogy nem elsosorban büntetojogi eszközökkel tudjuk kezelni ezt a problémát" - jegyezte meg Bencze József.
A fokapitány hangsúlyozta, hogy a büntetojogi szabályozásnak követnie kell a változó drogpiacot, és felmerülhet a gyógyszertörvény módosítása is. Még mindig elofordul, hogy egy kábítószer túladagolásnál azért nem hívnak mentot, mert félnek, hogy a rendorség adatokhoz jut.
Magyarországon az Európai Unió országaihoz képest alacsony a kábítószeres halálesetek száma, évente mintegy 28, ez az uniós átlagnak mintegy hatoda.