Sex, drogok és keringő- jó hír a szívbetegeknek: aki nem viszi túlzásba, az élet kellemes dolgait is élvezheti
Medical Tribune Kolloquium, 2010, 10, 4.
(Tömörítvény)Ha bizonyos tükörszabályokat figyelembe vesznek, a szexuális aktivitásnak, az alkoholnak és a táncnak akár egészségfejlesztő hatása lehet.

Ismert, hogy súlyos fizikai terhelések szívinfarktust válthatnak ki. Vonatkozik-e ez a szexuális aktivitásra is? Egy kínai vizsgálatban egészséges férfiakat vizsgáltak szexnél megszokott partnernőjükkel átlagosan 140 mmHg szisztolés vérnyomáscsúccsal és max. 96 szívfrekvenciával. Más vizsgálatokból az adódott, hogy az energiafelhasználás az orgazmusnál 3,5 MET-ig terjed (metabolikus ekvivalens), hasonlóan az energiafelhasználással a kert felásásánál és lényegesen kevesebb a kerékpározásnál. "Ezt áthelyezve a szabadidőtevékenységre ez egy enyhe tartós terhelés" - mondta prof. Dr. Peter Schmid, az ausztriai Bad-Schallerbach-i rehabilitációs központból. "Ezzel heti kétszeri szex 20 percig éppen a kardioprotektivitás határán van."

A szív- és keringési betegeknek szexuális aktivitásnál nem ritkán néma vagy szimptomatikus ischémiái is vannak. Itt az ergometria segíthet: ha a terheléses EKG-nél nem találhatók ischémiák, akkor szexuális aktivitásnál sem kell csökkent véráramlással számolni. A ritmuszavarok fokozott veszélye miatt prof. Schmid betegeinek általában azt tanácsolja, hogy infarktus után egy hónapig mondjanak le a közösülésről. Hosszabb kivárásra azonban az a mottó érvényes, hogy "minél nagyobb az időköz a szívinfarktus és a szexuális aktivitás újrafelvétele között, annál kisebb lesz az orgazmusképesség." Kardiológiai szempontból egy pohár bor ellen sincs kifogás. "Mind elsődleges prevencióként, mind fennálló szív- és keringési betegségnél egy rendszeres, mérsékelt alkoholélvezet csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást," idéznek egy kardiológus főorvost. Az alkoholfogyasztás azonban nem haladhatja meg egy-két standard ital (férfiaknál 20-30 g), (nőknél 10-20 g) napi mennyiségét. Magasabb alkoholmennyiségeknél emelkedik a kardiovaszkuláris szövődmények veszélye. Egyebek között hipertoniák, arritmiák, hipertrigliceridémiák, kardiomiopátiák vagy ischémiás inzultusok következhetnek be.

A kardioprotekcióra legmeggyőzőbb adatok a vörösborra vannak. Mindenesetre még nem tisztázott, hogy ennél milyen szerepet játszanak az antioxidatív fenolok és flavonoidok. A hivatkozott professzor azonban emlékeztet arra, hogy a nem kardiovaszkuláris betegségek (pl. mammakarcinoma) kockázata is emelkedik már kardioprotektív alkoholmennyiségeknél is.

A keringő fokozza az életminőséget

Abból kell kiindulni, hogy a táncnak is a szívbetegekre egészségfejlesztő hatása van. Mindenesetre erről alig vannak vizsgálatok. Az irodalomban egyetlen nagyobb tanulmány van 2008-ból, amely szerint a rendszeres keringőtáncolás szívinsufficiás betegeknél egyebek között maximális oxigénfelvételhez, az endotélfunkció és az életminőség javulásához vezetett. A salzburgi sportorvoslás professzora szerint azonban a kardiológiai rehabilitációban a hagyományos tartós sportnemek alkalmazása gyakran a betegek csekély compliancén vall kudarcot. "Ezért fontos olyan sportot találni, ami örömet okoz." Néhány beteg számára ez a tánc lehet…