Svájc: A kemény drogok büntetlenségét vitatják
Ärzte Zeitung, 2010, 8, 2.
(Tömörítvény)Svájcban a heroin- és kannabiszfüggők rövidesen büntetlenül folytathatják szenvedélyüket. Egy a berni kormány részéről megbízott szakértői csoport a kemény drogok büntetlenségét javasolta.

"A drogfogyasztást ne kelljen többé a büntetőjoggal üldözni" - követelte a Drogkérdések Szovetségi Bizottságának (EKDF) vezetője. Ha az alkoholistákat vagy a gyógyszerfüggőket nem büntetik, akkor ennek más drogok fogyasztóira is vonatkoznia kell.

A javaslat része egy új alapvető dokumentumnak a "szenvedély kihívása" témában. A szövetségi egészségügyi hivatal jelenleg az esetleges végrehajtást vizsgálja. A bizottság vezetője az előterjesztést hozzájárulásnak tekinti "a drogokról és szenvedélyekről való alapvető meggondolásokhoz." A társadalomnak túl kell jutni azokon a gondolatokon, hogy vannak jó és rossz szenvedélyek - mondta az SDA svájci hírügynökségnek.

A vélhetően ártalmatlan drogok, mint az alkohol, összességükben nagyobb károkat okoznak, mint a vélhetően "bűnös" drogok, mint a heroin. A szenvedélyproblémák leküzdésében nem egyedül a törvényalkotót kell megkeresni, mondta a bizottság vezetője. A "szenvedélypotenciálú termékek" előállítóit és eladóit is jobban be kell vonni a kötelezettségbe.