Veszélyben a passzív dohányosok
www.szabadfold.huRégóta tudjuk, hogy nem csak a dohányzás rossz szokásának rabjai, hanem a környezetükben élők egészsége is veszélyben forog. Különösen a gyermekek védelme fontos feladat.

Napjainkban az amerikai gyerekeknek "csak" 7,6 százaléka van dohányfüstnek kitéve - szemben az 1994-ben megállapított 35 százalékkal. A kutatók háztartások 80 százalékában találtak "dohányzási tilalmat", ami csaknem kétszerese a kilencvenes évek közepén tapasztalt aránynak. "Ez nagy különbség a hozzáállásban" - hangsúlyozta Gopal K. Singh kutatásvezető.

Egy másik tanulmányban bristoli kutatók korábbi követéses vizsgálatok adatait elemezték. Az eredeti felméréseket brit és brazil anyák körében végezték az 1990-es évek közepétől. Az előbbiek 16, az utóbbiak 29 százaléka dohányzott a terhessége alatt. A vizsgálatba vont anyák gyerekeinek egészségét és viselkedését négyéves korukban ellenőrizték. Minden egyéb tényezőt is figyelembe véve, a szakemberek megállapították, hogy a terhességük alatt dohányzó anyák gyerekeinek viselkedésével több gond adódott, mint a többiekével. Pszichológiai egészségükben szerencsére nem találtak eltérést.

Hongkongi kutatók csaknem hétezer iskolás korú gyereket vizsgáltak, akiknek az édesanyja nem dohányzik Érdekes összefüggést találtak az apa otthoni dohányzása és a gyerekek súlytöbblete között: mintegy fél kilogrammal bizonyultak nehezebbnek a dohányos apával élő gyerekek.

Szabó Enikő