Milyen hatásai lehetnek a mértékletes alkoholfogyasztásnak?
www.orientpress.huA kutatók egyre több tanulmányban bizonyítják, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás egyes esetekben akár egészséges is lehet. Ennek ellenére több szakember is ellenzi ezeket a kutatásokat, mivel véleményük szerint a felmutatott bizonyítékok nem kielégítőek. A vizsgálatok azonban tovább folytatódnak - több-kevesebb sikerrel.

Friss kutatások, amelyek során 20 éven át figyelték meg véletlenszerűen kiválasztott alanyok szokásait, arról árulkodnak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak köszönhetően csökkenhet a halálozási arány. Az eredmények napvilágra kerülése után azonban a tanulmányt rögtön támadni kezdték - írja a Medical News TODAY.

A tudósok megfigyelései szerint a halálozási arány azok között volt a legalacsonyabb, akik kis mennyiségű alkoholt fogyasztottak rendszeresen. Lehangolóak voltak azonban az adatok az absztinenseknél és azoknál, akik gyakran és sokat ittak.

Ebben a témában nem lehet olyan tanulmányt végezni, amely megbízható adatokkal szolgálna - mondta Alison A. Moore professzor. Az összes alkoholfogyasztást vizsgáló munka ugyanis megfigyelésen alapult, a tudósoknak nem volt beleszólásuk az események alakulásába. Ahhoz, hogy egyértelmű eredményeket kapjunk, az alanyoknak évtizedeken keresztül követniük kellene az utasításainkat azt illetően, hogy mikor, mennyit és milyen alkoholos italt igyanak - ez pedig abszurd és lehetetlen - tette hozzá.