A nikotin azonnal károsít
nol.huA dohányzási szokásokat szabályozó egyre keményedő rendeletekkel sokan nem értenek egyet, de véleményük támogatására mostantól még kevesebb indokuk lehet.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben megjelent az első olyan tanulmány, mely feketén-fehéren igazolja, hogy a légutakat burkoló sejtek génjei a dohányfüst legkisebb mennyiségére is azonnal reagálnak. Természetesen az alkalmi dohányosok vagy a passzív dohányosok esetében egy később kialakuló komoly légúti megbetegedés vagy tüdőrák kockázata alacsonyabb, mint a rendszeresen dohányzóknál, de a dohányzás még ebben a formájában is sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, mint azt általában hiszik.
A New Yorkban végzett, 121, dohányzási szokásaik szerint különböző csoportokba osztott személy vizsgálata meggyőző eredménnyel zárult. A dohányzásnak legkisebb mértékben kitett személy esetében is kimutatható volt a dohányzás és a gének működése közti direkt kapcsolat. A genetikai vizsgálatok csak abban az esetben nem észleltek változást a gének funkciójában, ha a vizsgált személyek vizeletében sem volt kimutatható a dohányzásra jellemző két anyag, a nikotin és a cotinine. Dr. Ronald Crystal, a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények további bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nemdohányzók egészségének védelme érdekében valóban szükség van a dohányzást nyilvános helyeken korlátozó rendeletekre

Kittel Ágnes