Visszahoznák a gyógyászatba az LSD-t és a varázsgombát
www.webdoki.huSvájci orvosok szerint vissza kellene hozni a gyógyászatba a varázsgombát és az LSD-t. A kutatók úgy vélik: a pszichedelikus drogok megfelelő körültekintés mellett hatékonyan alkalmazhatók a depresszió, a szorongás vagy a krónikus fájdalom kezelésére.

A svájci orvosok egy tekintélyes szaklapban közölték tanulmányukat, és azt javasolják, hogy újra vezessék be a pszichoaktív drogok használatát a gyógyításba. Úgy vélik, hogy az LSD, a ketamin és a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin hatékonyan és megfelelő körültekintés mellett mellékhatások nélkül alkalmazható lenne depresszió, krónikus fájdalom, vagy a súlyos szorongás kezelésére.

Ezeket az anyagokat sokáig használták pszichiátriai kezelésekben, de az utóbbi néhány évtizedben szinte minden pszichoaktív drog ilyen jellegű alkalmazását beszüntették, vagy erősen korlátozták.

A svájci orvosok azt mondják: megfelelő ellenőrzés mellett, alacsony dózisokban ezek a szerek a hozzájuk kapcsolódó előítéletek ellenére hasznosak lehetnek az orvoslásban.

A drogoknak az agy receptoraira és neurotranszmittereire gyakorolt hatását pszichoterápiával egészítenék ki, és ez sokat segítene a betegeknek kimozdulni a súlyos depresszió vagy szorongás állapotából.

Egy amerikai kutatás szerint sürgősen ki kell találni egy új megoldást a népbetegségnek számító depresszió hatékony kezelésére, ugyanis egyre többen vannak, akiknek a szervezete nem reagál a szerotonin újrafelvételének gátlása elvén működő antidepresszánsokra. Magyarországon lassan a felnőtt magyar lakosság egyötöde depressziós. A stressz leginkább a 40-69 éves férfiak között szedi áldozatait.

InfoRádió - Gál Ildikó