A MADOSZ is aláírta a "dohánypetíciót"


A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) is csatlakozott a "dohánypetícióhoz", amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon tervezett módosítása ellen tiltakozik, mely betiltaná a dohánytermékek előállításához használt
összetevők alkalmazását, ellehetetlenítve ezzel a dohánytermelőket.


A tervezett módosítás a hagyományos Burley dohányfajtát is érintené, elfogadásával Magyarországon 10 ezer, az Európai Unióban 70 ezer dohánytermelő megélhetése kerülne veszélybe.
A petíciót a Nemzetközi Dohánytermelők Világszövetsége (ITGA) indította útjára szeptemberben - mivel a WHO nem engedte tárgyalóasztalhoz ülni a Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezménnyel (FCTC) kapcsolatban -, eddig 25 dohánytermelő ország 200 ezer tagja írta alá a petíciót, a 25 ezer magyar termelő érdekeit képviselő MADOSZ-szal együtt.

A petíció amellett érvel, vegyék figyelembe annak a több millió családnak az érdekét, amelynek a dohánytermeléstől függ a megélhetése, és felkéri az érintett országok kormányait, hogy utasítsák el a dohánytermelést szabályozó új tervezetet. A MADOSZ szerint Magyarországon a készülő szabályozás kapcsán a munkahelyek elvesztése elsősorban az elmaradott szabolcsi régiót, azon belül is 50 százalékban romákat, és 70 százalékban nőket érintene. "Ezt többek között a soron következő EU elnökség legfontosabb irányelvei – a foglalkoztatás bővítése, valamint a roma populáció integrációja – miatt sem engedheti meg magának a törvényhozás" - idézi a közlemény Bényei Illést, a MADOSZ elnökét.

A foglalkoztatási érdekek megvédése és a tudományos szempontokon nyugvó szabályozás mellett még júniusban a magyar kormány is letette a voksát, az EU állásfoglalása azonban nem egységes. Nemzetközi forrásokból ugyanakkor úgy tudni, hogy az EU Magyarországra akarja kényszeríteni véleményét, és a belga elnökség azt a látszatot kívánja kelteni, hogy Magyarország egyedül van a véleményével, miszerint a WHO javaslatait határozottan el kell utasítani - áll a MADOSZ közleményében. Ez korántsincs így, sőt, többek között a FCTC egyik legnagyobb befizetőjeként számon tartott Japán, Kína, és latin-amerikai, délkelet-ázsiai és afrikai országok egész sora osztja a magyarok által hangoztatott véleményt - hívta fel a figyelmet a MADOSZ elnöke.

HVG