A legkedveltebb depresszáns családokat tesz tönkre
www.sajtokozlemeny.comValószínűleg kevesen tudják, de az alkoholt a depresszánsok közé sorolják, ami azt jelenti, hogy lassítja az életfunkciókat, azaz összemosódó beszédet, bizonytalan mozgást, érzékelési zavarokat és gyors reagálásra való képtelenséget eredményez és függőség esetén családokat, életeket tesz tönkre.
Végül is törvényes, része a társadalmi életünknek, és néhány orvos még javasolja, is mint kis mennyiségben egészséges dolgot de vajon miért okoz annyi bajt és szenvedést?
Az alkohol valójában egy drog. Bár depresszánsként sorolják be, az elfogyasztott alkohol mennyisége határozza meg a hatás típusát. A legtöbben a serkentő hatás miatt isznak például egy pohár sört vagy bort, hogy "elengedjék magukat". Manapság ez annyira bevett szokássá vált, hogy már a tinédzserek körében is teljesen természetes, hogy hétvégén egy buliban vagy akár hét közben is suli után a pohár fenekére néznek és általában nem állnak meg egy-két pohár után. Egy személy, ha többet fogyaszt, mint amit a test föl tud dolgozni, akkor megtapasztalja az alkohol nyugtató hatását és kezdi "butának" érezni magát, romlik a mozgáskoordinációja és az önuralma. Az alkohol-túladagolás még súlyosabb depresszáns hatásokat vált ki: a fájdalomérzet hiányát, mérgezést, amelynek során a test kihányja a mérget, és végül öntudatlanságot vagy-ami még rosszabb-kómát vagy halált a súlyos toxikus túladagolás miatt.
Számos szomorú és tragikus történet erősíti meg, hogy a túlzott alkohol-fogyasztás kirántja az ember alól a talajt, szenvedélybeteggé, függővé válhat. Elég csak Stohl András, Jászai Mari-díjas kiváló színművész vagy Charlie Sheen amerikai világsztár nevét említeni a visszatérő alkohol és kábítószer problémákkal kapcsolatban, melyeket a médiában látunk, hallunk.
A szenvedélybetegség ma Magyarországon több százezer család életét fenyegeti és az OEP évente csaknem 4 milliárd forint-t, költ a függőség kezelésére, de a gyógyulást mutató számok egyelőre nem bíztatóak, ráadásul az év végével megszűnik az alkoholbetegség "csúcsterápiájának" számító, bőr alá beültethető gyógyszer gyártása, így - legalábbis az állami intézményekben - csak a kezelés hagyományos formáival láthatják el az addiktológiákon a pácienseket. - Számol be a Népszabadság Online. Dr. Funk Sándor, főorvos a fővárosi Nyírő Gyula kórház addiktológiai osztályának vezetője ugyanitt azt nyilatkozta, hogy: "Akinek azt javasoljuk, hogy szedje a tablettát, de visszakozik, attól keményen elköszönünk, oldja meg a baját, ahogy tudja".
A probléma tehát súlyos és ezt már a 60'-as években észrevette L. Ron Hubbard is, így az általa kidolgozott drog-rehabilitációs program nem csak azokat a károkat állítja helyre, amit a drog okozott az ember fizikai és szellemi egészségében, hanem annak a "problémának" a megoldásában is segítséget nyújt, ami miatt valaki a droghoz nyúlt. Mivel ezek a problémák többnyire nem oldódnak meg "maguktól", a drogfüggőség kezelése után a személy újra szembe találja magát az eredeti állapottal, amelyre a kábítószer jelentette volna a "megoldás"-t. L. Ron Hubbard felfedezéseit és megoldásait több száz civil és állami szervezet használja napjainkban a világon.

Magyar Prevenciós Alapítvány
info@drogmentes.hu
www.drogmentes.hu