Interneten terjednek a legális drogok
www.nepszava.huA fiatalok körében egyre népszerűbbek a legális úton, interneten megrendelhető kábítószerek: a Gina vagy a mefedron ugyanis még nem szerepel a kábítószeres tiltólistán, ezért is könnyű hozzájuk jutni. Az Országos Addiktológiai Intézet felmérése szerint egy hét végén 350 ezer kábítószer-használat történik.

Festék és ragasztó eltávolítására, de felnitisztításra is alkalmas az a szer, amely az elmúlt egy évben partydrogként kezdett terjedni a fiatalok körében: a "folyékony extasy-ként" ismert Ginához legálisan, az interneten keresztül is - esetenként másfél óra alatt - hozzá lehet jutni. A szerről elterjedt, hogy kiváló ajzószer. A Gina kis mennyiségben még kábulatot, de nagyobb adagban epilepsziás görcsöket is okozhat; alkohollal együtt fogyasztva pedig különösen veszélyes, leállhat a légzés, és az este akár halállal vagy maradandó károsodással is végződhet. Az internetes keresőtalálatok elsőként dobják ki a rendelés feltételeivel: a Gina hatóanyaga, a GBL - maga az oldószer, amely a szervezetben alakul át GHB-vé, a tényleges kábítószerré - 30 milliliteres üvegenként 4000 forintért is beszerezhető, de az oldalon hozzáteszik, "szigorúan nem emberi fogyasztásra" való.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunknak arra hívta fel a figyelmet, a GHB - melyet nyugtatóként is használnak - és a GBL veszélyessége abban is rejlik, hogy könnyen túladagolhatók, mert kicsi az élvezetet és a halált okozó dózis közötti különbség. Míg a GHB tiltólistán szereplő, ellenőrzött anyag, büntetőjogilag kábítószernek minősül, a GBL nem, ezért könnyen beszerezhető - írta az ORFK, és hozzátették: a szer illegálissá minősítése érdekében folyik az adatok gyűjtése.

Zacher Gábor toxikológus nemrég a mefedron nevű - Zsuzsiként is ismert - szerre hívta fel a figyelmet, amely napjainkban partydrogként "új sláger". Növényvédő szerként, fürdősóként is árulják az interneten. Bár kis adagban kellemes közérzetet idézhet elő, a szakértők szerint ezt ingerlékenység, nyugtalanság követheti, túlzott fogyasztásnál öncsonkításra is bátoríthat. Zacher már javasolta, hogy kerüljön tiltólistára, de ez sem történt meg. (A szer már Ausztráliában, Németországban, Izraelben, Angliában, Skandináviában és Romániában is tiltott szer.)

A közelmúltban az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket a legális drogok betiltásáért: népszerűségük ugyanis "annak ellenére is emelkedik, hogy az újabb szerek egyre veszélyesebbek az emberi szervezet számára". Korózs Lajos, a párt elnökségi tagja szerint azonban csupán tiltással nem lehet visszaszorítani a kábítószer-fogyasztást, szükség van szociális támogató rendszerek, felvilágosítás kiépítésére.

A 18 év alatti fiatalok ugyanis még könnyebben juthatnak hozzá ezekhez a drogokhoz, mint az alkoholhoz vagy akár a cigarettához.

A számok tükrében

Tizennyolc éves koráig a fiatalok 50 százaléka kipróbál valamilyen szert hazánkban, egy hétvégén átlagosan 350 ezer pszichoaktívszer-használat történik, míg évente 45 millió a kábítószer-használat száma - számol be az Országos Addiktológiai Intézet egy közelmúltbeli vizsgálatában. Ötven-száz személy hal bele évente a drogfogyasztásba, 500-an kapnak valamilyen testi vagy pszichés betegséget a szerhasználattól, s egy év alatt 5000 eljárás indul kábítószer-fogyasztás miatt. Zacher Gábor szerint évente 100-120 Gina-túladagolásos betegük van, ám java részük "csak a mértéket tévesztette el".

Barna L. Norbert / Népszava