Az én kontómra ne igyon senki
www.metropol.huA brit egészségügy forradalma! Így kommentálják Londonban azt a felmérést, amely radikálisan új megközelítésben rangsorolja a káros "drogokat".

Az új koncepció sokkal szélesebb perspektívában nézi a következményeket, mint ahogy azt például mi, magyarok is tesszük. Az alkohol, a cigaretta ebben a felmérésben már éppúgy drognak számít, mint a kokain vagy éppen a heroin.

A kérdés az, hogy vajon melyik a leginkább káros? Hogyan is áll össze a drogok toplistája? A brit tudósok, most először, nem csak a "drogfogyasztóra" koncentrálva vették számításba a károkat, hanem az egész társadalomra, a környezetre, a családra, az adófizetők pénztárcájára is kivetítették. Mert hát tényleg! Miért csak úgy tekintünk egy alkoholistára, hogy pusztán az ő egészsége megy tönkre, ha sokat iszik? Esetleg sajnáljuk a feleségét, akit részegen molesztál… De miért nem nézzük azt a kárt is, amit nekünk, adófizetőknek okoz, amikor a magyar egészségügy vagyonokért próbálja operálni, meggyógyítani?

Egy részegen okozott baleset, a totálkáros autó visszapörög a jövő évi kötelező felelősségbiztosítás összegében is. Mindenkiében! Hiszen Magyarországon, ahol 600 ezer alkoholista van, önök szerint hány autót törnek így össze? Hány millió vagy milliárd forintot kell a biztosítótársaságoknak évente szétteríteniük" a szájukhoz vezetés előtt alkoholt sohasem emelő "ártatlanok" között is? Ez is az alkoholizmus "kára"!

A brit felmérés most 20 ilyen szempontot vett figyelembe a drogok károkozási ranglistájának összeállításakor. És az eredmény finoman szólva is meglepő. Gondolom, már az eddig olvasottakból is kitalálták, hogy a rangsort toronyma- gasan az alkohol vezeti. Az ital a legkárosabb, a legszörnyűbb "drog". A kokain például "csak" feleannyi kárt okoz. Amúgy egyébként pont annyit, mint a cigaretta. A különbség csak az közöttük, mármint a kokain és a cigaretta között, hogy a kokain főleg a fogyasztóját teszi tönkre. A cigis ember alapvetően a környezetének okoz kárt. Többet, mint saját magának. Ő "csak rákos" lesz, mi viszont passzív dohányosként szintén megbetegszünk a füsttől, adófizetőkként pedig mi leszünk a rákkezelések finanszírozói!

Frei Tamás