Anglia: Egy drogfüggő brit pénzt kap a sterilizálásért
Ärzte Zeitung online, 2010, 10, 18.
(Tömörítvény)

Az USA-ból egy vitatott szervezet egy drogfüggő britnek 200 fontot (230 euró) fizet, hogy hagyja magát sterilizálni. A "Project Prevention" egyesület ezzel meg akarja akadályozni, hogy a drogfüggő szülők lehetséges gyermeke pszichésen és testileg szenvedjenek a szenvedély következményeiben. Ezért a szervezet az alkohol- és drogfüggőknek fizet a végleges döntésükért. A brit drogsegély szervezetek bírálják a projektet.

Az USA-ban már 3500 férfi és nő fogadta el az ajánlatot, jelentette a BBC. Néhány hónapja a szervezet tevékenységét kiterjesztette Nagy-Britanniára. A 38 éves férfi a beavatkozást már szeptember közepén elvégeztette.

A "Project Prevention" alapitónőjének négy adoptált gyermeke volt, akiknek az anyja drogfüggő volt. Ő maga látta, hogy az anya szenvedélye hogyan befolyásolta a gyermekeket, áll a szervezet Internet oldalán. Egyik gyermeke az anya drogfogyasztása révén a terhesség alatt agykárosodást szenvedett.

A drogfüggők több segélyszervezete az ajánlat ellen volt. A "Projekt Preventionnak" nincs keresnivalója Nagy-Britanniában mondta egy szervezet vezetője. "Ez kihasználja azokat az extrém sebezhető embereket, és ezt életüknek abban az időpontjában, amikor valószínűleg egy mélypontot értek el."

A British Medical Association orvosképviselet közölte, hogy még nem alakította ki álláspontját az eljárásról. Általában azonban az orvosoknak minden sterilizálás előtt pontosan tanácsot kell adniuk és megvizsgálni, hogy a beteg átgondolta-e a beavatkozás következményeit.

A 38 éves brit férfi, aki nevét titokban akarta tartani, a jelentés szerint 15 éve drogfüggő. Először 11 éves korában került kapcsolatba a droggal. A pénz arra ösztönözte, hogy elvégeztesse a sterilizációt - közölte a BBC. Erre azonban már előzőleg is gondolt.

A férfi a pénzzel egyebek között adósságát akarta fizetni. "Soha sem leszek abban a helyzetben, hogy felneveljek egy gyermeket. Magamról is alig tudok gondoskodni" - mondta.