Kemény drog vagy játék az internetes szerencse"?
www.mno.huÖzönlenek ránk a reklámok a televíziós csatornákon, amelyek arra buzdítanak, kössünk fogadást az interneten, pókerezzünk, nyerjünk nagyokat… Talán kevesen tudják, de Magyarországon törvénysértőek ezek a hirdetések, hiszen online pókert szervezni kifejezetten tilos, internetes fogadást pedig egyedül a Szerencsejáték Zrt. szervezhet. De a törvénysértés mellett arra is kevesen gondolnak, mennyi család életét teszi, teheti tönkre a számítógépasztal mellől látszólag könnyen jövő "szerencse".

Apa elgépezte az összes pénzünket! - vajon hányszor hangozhatott el ez a mondat az elmúlt években, évtizedekben magyarországi családokban! Tudjuk, bizonyos településeken komoly társadalmi problémává nőtte ki magát a kocsmákban elhelyezett játékgépekbe dobált fizetés vagy éppen segély. Ettől viszont sokkal nagyobb és kevésbé látható probléma az úgynevezett online szerencsejátékok térnyerése. Ki sem kell mozdulni a lakásból, a számítógép előtt ülve fogadást köthetünk gyakorlatilag bármikor, bármire, míg egyszer csak azt nem vesszük észre: leapadt a számlánkról a pénz, s holnap már nincs mit enni adni a gyereknek.

Fogadásra ösztönöznek bennünket a televíziókból, az internetes oldalakról felénk áradó reklámok, s persze a csábító nagy nyeremények ígérete is. Hovatovább odáig fajult hazánkban is az online fogadások ügye, hogy egyenesen "veszélyes üzemnek" nyilváníthatók az efféle játékok. Sokakban ugyanis, talán éppen a játék könnyen elérhetősége miatt, káros szenvedéllyé vált az internetes szerencsejáték. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban például a kemény drogokhoz hasonlították a netes fogadást, s 2006-ban be is tiltották ezeket.

Hazánkban a jogi helyzet viszonylag egyértelmű: online póker szervezése kifejezetten tilos, más típusú internetes fogadáshoz pedig csak és kizárólag a Szerencsejáték Zrt.-nek van engedélye. Ennek ellenére természetesen folyik a külföldi székhelyű és tulajdonú cégek magyarországi térnyerése, hiszen szinte lehetetlen érvényt szerezni a tiltásnak. Ugyanakkor egyre több a játékosok panasza a külföldi oldalakkal kapcsolatban, ám e panaszokat szinte lehetetlen orvosolni, hiszen gyakorlatilag nincs hova fordulni a problémával. Arról is sokat olvasni, hogy ezek az internetes fogadások többfajta bűncselekmény elkövetésére is alkalmasak. Sokak által ismert, hogyan próbálnak meg befolyásolni egy-egy focimeccset bizonyos bűnözői körök, hogy a számukra kedvező eredmény szülessen. Ráadásul, mivel ezeken a külföldi, hazánkban illegálisan működő oldalakon nem csupán a mérkőzés eredményére lehet fogadni, hanem például a szögletek vagy éppen a bedobások számára is, sokkal nehezebb észrevenni a csalást. Arról már szinte ne is beszéljünk, hogy ezen illegálisan működő oldalak a bevételek és a nyeremények után egyetlen fillér adót sem fizetnek hazánkban, ezzel súlyosan károsítják egyébként a gazdaságot is.
A szerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó kötelezettséget kimondó előírás legfontosabb szerepe annak a jog eszközével történő biztosítása, hogy szervező tevékenységet megfelelő személyi és gazdasági háttérrel rendelkező cég folytathasson, színvonalas tárgyi eszközökkel, biztonságosan és szakszerűen. Amennyiben egy cég az interneten rendszeresen engedély nélkül szervez a magyar játékosok számára is hozzáférhető módon szerencsejátékot, akkor a hatályos magyar jogszabályok be nem tartásával bűncselekményt követ el.

Természetesen senkinek nem célja, hogy lehetetlenné tegye az online fogadást, hiszen megfelelő ellenőrzéssel és módszerekkel el lehet kerülni, vagy legalábbis csökkenteni lehet az ebben rejlő veszélyeket. A Szerencsejáték Zrt., ha nem is tudatosan, de praktikusan nézve folyamatosan versenyben áll az internetes fogadóirodákkal: ezért megfontoltan bővíti a kínálatát, javítja az oddsait, de mindenekelőtt felelős játékszervezőként viselkedik.

A Szerencsejáték Zrt. már demonstrálta a káros mértékűvé váló játékszenvedély leküzdése melletti elkötelezettségét, amikor egy külön füzetben és a honlapján információkat, jó tanácsokat és tesztet tett közzé, továbbá telefonszámokat és honlapcímeket is, ahol szakszerű segítség kapható.
Az interneten játszók számára további segítség a figyelmeztető és önkorlátozó funkciók beállítása. A Szerencsejáték Zrt. akkor is a felelős hozzáállásra kívánja ösztönözni játékosait, ha ezzel bizonyos bevételeket rövid távon el is veszít. Hosszabb távon viszont bízik abban, hogy a felelős magatartás társadalmi szinten feltétlenül kifizetődik.

A felelős hozzáállásra most újabb bizonyíték a "Maradjon Játék!" szlogennel folyó reklámkampány. A legszélesebb közvélemény szembesülhet azzal, hogy a játékszenvedély betegség, ami tönkreteheti a családi, baráti kapcsolatokat. Fontos, hogy a játék örömforrás, igazi játék maradjon, és ne a mindennapi életen eluralkodó, romboló szenvedély.