A nők a számítógépfüggők?


http://www.mno.hu/portal/704004#

Ausztriában az emberek életében a könyvolvasás helyét fokozatosan átveszi a számítógépes programok használata. Ami igazán érdekes, hogy ez a jelenség leginkább nem a fiatal férfiak, hanem a 30 év alatti nők esetében figyelhető meg – derül ki egy friss felmérésből.

Az osztrákok fele ül rendszeresen a PC-je vagy a laptopja képernyője előtt, ugyanakkor a 39 százalékuk szeret olvasni. 1996 óta azonban most először fordult elő, hogy többen használják a számítógépüket a szabadidejükben, mint a könyveiket. Mindez az Osztrák Szabadidő- és Turizmuskutató Intézet (IFT) legújabb kutatásából derül ki, melyet kifejezetten a könyolvasás és a számítógéphasználat összevetésére dolgoztak ki.

A nőknek közel a fele, a férfiaknak viszont kevesebb, mint az egyharmada olvas rendszeresen. A szabadidőben a férfiak 57 százaléka, míg a nőknek csak a 43 százaléka ül a PC előtt. Az igazi számítógépőrültek azonban a 30 évnél fiatalabb nők. A 15 és 29 év közötti nők 80 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy rendszeresen a PC-je előtt tölti a szabadidejét. Ugyanez az arány a hasonló korú férfiaknál 74 százalék, a számítógépeket kiegészítő eszközként használják sokan a könyveik mellett, nem pedig helyett – foglalta össze a kutatási eredményeket Peter Zellmann, az IFT vezetője.

Ugyanakkor a legtöbb könyvolvasó is a 30 év alatti nők köréből kerül ki: százalékos arányuk magasabb a többi női korcsoporténál és jóval megelőzi a korosztályos férfiak olvasási hajlandóságát.

(derstandard.at.)