Az alkoholfogyasztás és a cukorbetegség


http://elitmed.hu/ilam/diabetologia/az_alkoholfogyasztas_es_a_cukorbetegseg_5373/

A mérsékelt alkoholfogyasztás csak alacsony BMI- és GGT-szint esetén jár együtt a cukorbetegség alacsony kockázatával.
Jól ismert tény, hogy az alkoholfogyasztás összefüggésben van a gamma-glutamil-transzferáz (GGT) szintjével, az azonban nem tisztázott, hogy a cukorbetegség kialakulására a GGT-értéknek milyen hatása van. Gyakran felmerül, hogy a szociális vagy kis mennyiségű alkoholfogyasztásnak kedvező élettani hatásai) is lehetnek, mint többször emlegetett francia paradoxon.


Egy japán kutatócsoport az alkoholfogyasztás, a GGT-szint és a cukorbetegség incidenciáját vizsgálta több mint 3000, a vizsgálat kezdetekor nem cukorbeteg beteg bevonásával. A résztvevők egészségi állapotának változásait 4 éven át követték, ellenőrizve a cukorbetegség kialakulását, a BMI-t, az alkoholfogyasztást és a GGT-szintet.

Eredményeik szerint a magasabb GGT-szint a diabetes fokozott kockázatával jár, függetlenül a BMI-értéktől. Az alkoholfogyasztás mértéke és a cukorbetegség kockázata között „U” alakú grafikonnal leírható összefüggést találtak: a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében kisebb a betegség kockázata, mint akár az absztinensek, akár a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók körében. A túlsúly és a magas GGT-szint azonban ebben a csoportban is a diabetes megnövekedett kockázatával járt együtt.

A japán kutatók eredményei alapján a GGT-szint és az alkoholfogyasztás felsorakozhat a diabetes rizikófaktorai közé.