Sok társadalmi problémára gyógyír lenne ha drágulna az alkohol


www.lifenetwork.hu

Ha drágább a szeszes ital ára, az emberek kevesebbet isznak, kevesebben halnak meg alkoholizmus következtében és az egészségügyi költségek is csökkennek. Angol kutatók matematikai vizsgálatának eredményeit a világ egyik legtekintélyesebb orvosi hetilapja, a The Lancet közölte.

Miközben az Európai Unió néhány országában a szeszes italok forgalma csökkent, Angliában az utolsó három évtizedben az italozás 40 százalékkal növekedett. Az átlagos angol felnőtt évente 120 palack bornak megfelelő szeszt ereszt le a torkán.

Robin C. Purshouse és munkacsoportja olyan matematikai modellt készített, amellyel 18 árképzési változatot vizsgáltak az angol lakosság alkoholfogyasztásának tanulmányozására. Kiszámolták azt is, hogy miképpen alakulna 47 betegség gyakorisága, ha az alkoholfélék ára fölfelé mozogna az adószint változtatása következtében.

Számításaik szerint az alkohol árának egységnyi, félfontnyi (150 Ft) emelése a szeszes italok vásárlásának átlagosan 6,9 százalékos csökkenését eredményezné. Ezzel az Egyesült Királyságban évente 2900, alkohol okozta halálesetet lehetne megelőzni.