Nikotinmegvonás - a kórházi kezelések rákfenéje


2010. április 13. 06:40, kedd - Horváth Eszter ÁgnesJobban oda kell figyelni a dohányosokra a kórházi kezelések alkalmával - állítják francia kutatók. A nikotinmegvonás ugyanis olyan nehézségeket okozhat, amelyekkel az orvosok nem számolnak a kórházi ápolás kezdetekor. A dohányos betegek ugyanis az elvonási tünetek miatt gyakran zaklatottak, idegesek, és sokszor az orvosok számára kiszámíthatatlanul viselkedhetnek.

A caen-i egyetemi kórház munkatársai a dohányosok szempontjából vizsgálták a kórházi vizsgálatok és kezelések menetét, és számos olyan tényezőre világítottak rá, amelyeket az orvosok eddig figyelmen kívül hagytak - írja a HealthDay. A nikotinfüggő betegek ugyanis az elvonási tünetek miatt a legtöbbször zaklatottak, és olyasmire is elszánják magukat, amit az orvosok és a nővérek nem tudnak megakadályozni. Gyakori, hogy kirántják az infúziót a karjukból, vagy megszabadulnak a katétertől, és végül csak nyugtatókkal tudják megfékezni őket.

Damien du Cheyron, a tanulmány szerzője elmondta: 44 dohányos és 100 nem dohányzó páciens ellátását vizsgálták, és az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a nikotin elvonási tünetekre a jövőben jobban oda kell figyelni.
A dührohamok és az ingerlékenység megelőzése érdekében az egyetemi kórházban nikotint helyettesítő terápiát (NRT) alkalmaztak a dohányzó betegek esetében - a kezelés azonban a mai napig vitatott. Du Cheyron szerint azonban fontos lenne, hogy az NRT hatékonyságát és biztonságosságát részletesen vizsgálják, mivel ez a módszer hatékonyan lehet a nikotinfüggők esetében.

OrientPress Hírügynökség