Budapestből „kis Hanoi” lett


Vietnami kézben van a fővárosi drogpiac több mint kétharmada

nol.hu

Folyamatosan nő a kereslet Budapesten a kokain, amarihuána és az amfetaminpor iránt, visszaesett ugyanakkor az ecstasytablettáké és kismértékben a heroiné is.

A fővárosi drogpiac kétharmada né hány, egymáshoz lazán kötődő, ám mégis szorosan együttműködő vietnami bűnözői csoport kezében összpontosul. RódlerNorbert, a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK kábítószer-bűnö zés elleni egységének vezetője szerint a vietnamiak megjelenése óta marihuánából jelentősen megnőtt a kínálat, s ennek hatására csökkentek az utcai árak.

A vietnamiak maguk termelik a hazai piacra szánt „füvet”, ezért olcsók. Bár az elmúlt egy évben Budapesten tucatnál is több, bérelt lakásokban kialakított marihuánatermelő helyet leplezett le a rendőrség, a kínálat nem csökkent észrevehetően. Ródler Norbert szerint a vietnami drogtermelők ma már inkább Pest megyében és a keletmagyarországi régióban termelik a drogalapanyagot, majd azt kilós tételben is nagyjából ezerforintos grammonkénti áron adják tovább a „kiskereskedőknek”. A fogyasztók 1500-2000 forintot fizetnek a fű adagjáért, de a szórakozóhelyeken háromezret is elkérhetnek érte.

Bár marihuánával viszonteladókat is kiszolgálnak, a vietnami drogkartelleknek van ma a legnagyobb utcai kereskedőhálózatuk: a fű és a heroin utcai kereskedelme az ő kezükben összpontosul. Ugyanakkor a heroinkereskedelemben a nagykereskedelmi szálakat mégmindig a török–albán bűnszervezetek tartják kézben. A vietnamiak utcai jelenléte viszont már meghatározó, a heroin kiskereskedelme döntően az ő ellenőrzésük mellett zajlik.

Ródler Norbert nem vállalkozott a fővárosi drogfogyasztók számának megbecsülésére. Százezres tömegről van szó akkor is, ha csak a klasszikus drogok fogyasztóit vesszük számba.