A tinik 85 százalékát érintheti az acetaminofen-túladagolás


www.orientpress.hu

Az acetaminofen (paracetamol) a fájdalom- és lázcsillapító tabletták egyik alapvető összetevője. A kutatók szerint bár ártalmatlannak gondoljuk, a tinikre igenis nagy veszélyt jelenthet: a legtöbb esetben ugyanis azzal sincsenek tisztában, hogy mi ez a szer, és hogy szedték-e már valaha. Így viszont könnyen túladagolhatják, ami akár májkárosodást is okozhat.

A tinédzserek túlnyomó többsége még soha nem hallott az acetaminofenről, így nyilvánvalóan azzal sincsenek tisztában, hogy milyen mértékben szabad alkalmazni. Pedig amerikai felmérések szerint több mint 60 százalékuk rendszeresen szed ilyen tartalmú készítményeket, közülük pedig 21 százalék az elmúlt egy hónap során is alkalmazta - pedig nem is tudott róla - írja a Medical News TODAY.

A kutatók által elvégzett kísérletben részt vevő fiatalok közül 85 százalék tette volna ki magát a túladagolás veszélyeinek, ami májkárosodást okozhat. Az orvosok szerint ez azért lehetséges, mert a szülők sem tartják veszélyesnek ezeket a gyógyszereket, így a gyerekek korlát nélkül hozzájuk férhetnek, és akkor vehetnek be belőlük, amikor akarnak.

Laura Shone szerint attól, hogy ezek a készítmények vény nélkül is kaphatóak, még nem kell őket marékszámra szedni. Mint minden gyógyszernek, ennek is vannak mellékhatásai, amiket szem előtt kell tartani. Éppen ezért lenne fontos, hogy a tinik alaposabb tájékoztatást kapjanak ezekről a gyógyszerekről, és jobban odafigyeljenek az alkalmazásukkor.