Legális drog az iskolákban


hvg.hu

Az Egyesült Királyságban rendhagyó, intervenciós felvilágosító tanfolyamokat tartanak tanárok és diákok ezreinek, miután egyre több fiatal esik áldozatul a meow-meow elnevezésű vegyszernek, amely az ecstasy-hoz hasonló „élményt” okoz. A tanárok, az érintettek hozzátartozói és a rendőrség azt szeretné, ha a drogot minél hamarabb illegálissá nyilvánítanák a hatóságok.

A TES (Times Education Supply, www.tes.co.uk)) a Daily Mail és a Metro értesülései szerint az angol iskolákban komoly krízis helyzet alakult ki egy „meow-meow” becenévre keresztelt kábítószer miatt, amelynek használata fokozottan terjed a tanulók körében. A „legális repülést" okozó, mephedrone alapanyagú növény tápszer grammja 9-12 fontért kapható az interneten és használata annyira általánossá vált, hogy a különböző drogmegelőzéshez kapcsolódó alapítványok országszerte felvilágosító tanfolyamokat szerveznek a tanároknak és a diákoknak egyaránt, hogy a kialakult helyzeten javítsanak.

A TES értesülései Brightonnal – a Londonhoz közel eső tengerparti kisvárossal – kapcsolatosak, ahol 12-13 éves diákokat kaptak rajta, amint az iskolabuszon meow-meow-t osztogatták egymás között. Ugyancsak ebben a városban a főiskolások is erősen rákaptak a mephedrone-ra (ők M-Cat-nek, bubbles-nak, drone-nak vagy bounce-nak is nevezik a szert) és egy új „versenyt” vezettek be, amely azt hivatott regisztrálni, hogy ki tud jobban és gyorsabban hazavezetni a drog hatása alatt.

A helyi rendőrség akciókba kezdett, a meow-meow visszaszorítására, de nehéz dolga van, mert a drog teljesen legális. A brightoni iskolák többségében információs füzeteket osztogatnak a vegyszerről, a tájékoztató elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy azért, mert valami legális, még nem biztos, hogy nem veszélyes, ahol pedig előfordultak regisztrált problémák ott a rendőrség együtt dolgozik az iskolaigazgatókkal, hogy a trendet megállítsák.

A meow-meow orrvérzést, fejfájást és légzési problémákat okozhat, jellemző mellékhatás a végtagok lilás elszíneződése, és vizelési képesség hiánya is, amely főleg nagyobb adag bevételénél jellemző. Az, hogy mennyi a „biztonságos” mennyiség, nincs meghatározva, mivel a szakemberek szerint nincs ténylegesen biztonságos mennyiség. Egy gramm négy kapszulára oszlik, de egy kisebb termetű vagy nagyon fiatal személyt egy kapszula is úgy le tud taglózni, hogy kórházi ellátás válhat szükségessé.

„Úgy tűnik az interneten komoly árengedményt kap az, aki nagyobb mennyiségben vásárol.” – mondja Geoff Crocker őrmester a Biztonságos Környék (lakossági összetartó és figyelő mozgalom) tisztje Harrogate-ban (Brightonhoz közel). „Ez a drog könnyen hozzáférhető és olcsó is, így a vállalkozó szellemű gyerekek már elkezdtek vele kereskedni az iskolákban. A tanulókat figyelő egységünk személyzete felfigyelt rá, hogy a meow-meow-t rendszeresen használó tanulókra jellemző a fizikai és mentális leépülés, néhányuk már nincs is szellemileg jelen az órán. Egy fiatal lány, aki már nyilvántartásba került, annyira hozzászokott a mephedrone-hoz, hogy a testét árulja annak érdekében, hogy a szerre összeszedje a pénzt. Az iskolák tehát joggal aggódnak, és keményen küzdenek a használat visszaszorítására.”

Brighton és környéke nincs egyedül a problémával. A Daily Mail cikke a Durham megyében zajló eseményekről közvetített, ahol a drognak már két halálos áldozata is van (egy 18 és agy 19 éves fiú, akik együtt repültek és haltak meg órákkal egymás után), legutóbb öt tinédzser került egyidejűleg kórházba miután meow-meow -t használtak egy partin. A lap szerint az egyik fiatal több mint 36 órán át volt felfokozott állapotban, ez annyira kimerítette a szervezetét, hogy az élete veszélybe került.

„A meow-meow parti drog, amely a rizikót és kihívásokat kedvelő fiatalok körében terjedt el főleg a főiskolákban.”- állította Darren Archer, a Durham megyei drog és alkohol akció csoport vezetője a Mail-ben. „Mivel ez a drog komoly viselkedési problémákat okoz, úgy döntöttünk, hogy felvilágosító kampányba kezdünk a tanárok és a gyerekek számára egyaránt.” Durham megye tanárai így szintén felzárkóztak az intervenciós konferenciát és tanfolyamokat igénylők körébe, csak úgy, mint a Metro napilap által említett területek.

A Metro már nem a szándékról, hanem egy megrendezett konferenciáról is beszámolt. A konferenciát azután rendezték, hogy az angliai Leicester megyében 180 tanuló hiányzott az iskolákból a meow-meow-nak köszönhetően. Az ottani rendőrség ugyancsak együttműködik az iskolákkal, az ottani nyilvántartásban már 8 éves korú használót is regisztráltak, és a Metro lap szakértője, Dr. Martin Wiese egyértelműen megerősítette azt a vélekedést, hogy „a meow-meow képes gyilkolni, mivel túlpörgeti a szívet és az idegrendszert, így rohamokat okoz.”

„A szabályozásra minél gyorsabban szükség van, de az illegálissá nyilvánító törvénynek az lesz a hátránya, hogy a drogot használó fiatalokat kriminalizálja, ezért nagyon fontos, hogy pontosan fogalmazzunk. – mondja Mick Brooks, a National Association of Head Teachers (iskolaigazgatók szövetsége) titkára a Mail-nek.

Maryon Stewart, a drogellenes kampányok egyik fő szószolója szerint (akinek lánya legális drog miatt vesztette életét) a megoldás az amerikai hozzáállás lenne. Az Egyesült Államokban ugyanis, ha egy legális szer életveszélyesnek bizonyul, akkor azt ideiglenesen illegálisnak nyilvánítják (nagyjából egy évre), amíg a toxikológusok ki nem derítik a mellékhatásokat és az egyéb aspektusokat. A meow-meow már több mint egy éve terjed, de eddig még – az említett tanár konferenciákon és a diák felvilágosító programokon kívül – semmilyen komolyabb lépés nem történt a fogyasztás megállítására. Szakértők abban bíznak, hogy most az angol választások előtt a krízis talán megragadja valamelyik politikus figyelmét, és végre napirendre kerül a téma. Az áldozatok hozzátartozói is csak ebben bízhatnak.