Lesújtanának a drogfogyasztást népszerűsítőkre
atv.hu

Büntetőjogi eszközök helyett szabálysértési eljárással kellene szankcionálni a drogfogyasztást - vélekedett Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője a Jam című műsorban.

A szigorítás ugyanis - mint azt az amerikai prohibíciós törvény példája is mutatja - nem vezet eredményre, sőt, az ellenkező hatást váltja ki. Ezért Baltay inkább a cseh példát javasolja, ahol a fogyasztást szabálysértéssel szankcionálják, de a drogkereskedőket ott is keményen büntetik.

Szerinte nálunk jelenleg a büntetőeljárások 85 százaléka nem a kereskedők, hanem a fogyasztók ellen indul, ez pedig leköti a rendőrség energiáit és az államnak is sokba kerül. Mint fogalmazott, ők nem bűnözők, nem a büntetőjog eszközeivel kell fellépni.

Úgy véli, az államnak nem a büntetésekre, hanem megelőző, felvilágosító programokra kellene fordítani az erőforrásait, ha azonban minden droggal kapcsolatos információ terjesztését betiltanánk, azzal azt akadályoznánk meg, hogy beszélni lehessen a problémáról.

Ezzel szemben Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség
elnökhelyettese másképp vélekedett: szerinte a 2003 előtti szabályozáshoz kellene visszatérni, vagyis lehetővé tenni a drogok népszerűsítésének bűnsegédi szankcionálását.

Stágel emlékeztetett, a magyar büntetőjog jelenleg is csak közvetett módon bünteti a fogyasztót, vagyis csak akkor, ha termesztéssel, vagy kereskedelemmel áll összefüggésben.

Stágel a Jam című műsorban elmondta, drogstratégiájuknak 3 fő pillére a kipróbálók felvilágosítása, a már függővé vált fogyasztók orvosi kezelése és a legkeményebben a drogkereskedőkre le kell súlytani, valamint azokra is, akik a drogfogyasztást népszerűsítik.

Emellett véleménye szerint nincs különbség könnyűdrog és keménydrog között, „egyértelműen drogproblémáról van szó, amit komplex módon kell kezelni” – mondta.