Egyenes az út a könnyű drogoktól a függőségig
www.webdoki.hu

Ha a gyerekek könnyebb kábítószereket kezdenek használni, utána már egyenes út vezet a komolyabb drogokhoz - mondta az InfoRádiónak az Országos Rendőrfőkapitányság kábítószer rendészeti főreferense egy drogprevenciós konferencia után. Cserényi József hozzátette: Magyarországon egyelőre nem jellemző a kábítószer előállítás, inkább a behozatalra kell figyelni a rendőröknek.

A kábítószer előállítására alkalmas anyagok ellenőrzését kell megoldania a hatóságoknak, és akkor kicsi lenne az esélye annak, hogy drogot tudjanak otthon gyártani - mondta el az Inforádiónak Cserényi József.
Az ORFK kábítószer rendészeti főreferense arra figyelmeztetett, hogy a legtöbb ilyen szer, mint például az efedrin, megjelenik gyógyszertári készletekben is. A szülők feladata, hogy ha a gyermeküknél gyanús anyagokat találnak, akkor járjanak utána azok származásának és hatásainak.
A gyermekek nagyon érzékenyek az ilyen szerekre, és ha fiatal korukban hozzászoknak ezekhez, akkor komoly függőség alakulhat ki náluk - mondta a szakértő. Nem biztos azonban, hogy épp drogoktól lesz függő, de az látszik, hogy cselekvés helyett valamilyen pótcselekvést végez majd - tette hozzá.
Cserényi József közölte: ha ezek a drog előállítására alkalmas, de amúgy legális szerek az illegális kereskedelembe jutnak, és kábítószert gyártanak belőlük, akkor azt már büntetőügyként kezelik a hatóságok. A bíró a tevékenység bizonyíthatóságának függvényében dönt az ítélet súlyosságáról - jegyezte meg a főreferens.
Szerencsére hazánkban, például Hollandiához képest elenyésző a droglaboratóriumok száma. Nálunk inkább behozott drogokat használnak. Ezek felderítése az uniós belső határainak megszűnése miatt komoly fejtörést jelentenek a hatóságoknak - tájékoztatott Cserényi József.
InfoRádió - Szabó Gergő