Meglepő ötlettel állt elő a jobbikos orvos


2011. június 22. 06:15, szerda

- Szemlézte: Horváth Eszter Ágnes

Gyenes Géza - aki az országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke, és egyben orvos is - azt mondta: javaslatuk célja az, hogy aki dohányzik, olcsóbban jusson hozzá, de ugyanakkor kevesebb cigarettát szívjon el. Utóbbit a jobbikos képviselő úgy magyarázta: a vágott dohányt még meg kell sodorni, amely egy "időrabló folyamat", így ebből kevesebbet szívnak majd el, mint a dobozos cigarettából. Gyenes Géza szerint, ha az emberek ezen szenvedélyéhez szükséges eszközök olcsóbbak lesznek, vagy a bonyolultabb előállítás miatt kevesebbet dohányoznak majd, "akkor ezzel rosszat semmiképpen nem tettek".

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén Heintz Tamás fideszes képviselő bírálta a bizottság jobbikos alelnökének javaslatát. Az index.hu "Olcsó kapadohányért lobbizik a jobbikos orvos" című cikkét nem kívánta kommentálni, de a bizottság előtt is felolvasta a javaslat indoklását, mely szerint: "a vágott dohány jövedékei adójának a cigaretta jövedéki adó mértékéhez növelése a cigaretta fogyasztás növekedését segíti elő, ami káros az emberi egészségre.
A vágott dohány cigarettává sodrása vagy cigarettahüvelybe töltése viszonylag hosszadalmas manuális tevékenység, így kevesebb ideje jut dohányzó embernek a cigarettázásra és kevesebbet is dohányzik, ezáltal az egészségét kevésbé károsítja. A vágott dohány fogyasztása a legszerényebb jövedelműekre jellemző elsősorban. Szociális érzéketlenségre utalna a legszegényebb dohányzók csempész cigaretta fogyasztására való kényszerítése".

Heintz Tamás a korábban általa kezdeményezett a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítására utalva azt mondta, amikor "végre van egy törvény, amit büszkén tarthatunk Európa elé", nem érti, hogy képesek egy ilyen "álindokkal" előállni.
Az index.hu kedden számolt be arról, hogy a vágott dohány jövedéki adójának eltörlését javasolja a jobbikos politikus. A cikk szerint Gyenes Géza és Kiss Sándor az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be módosító indítványt. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett törvényjavaslat három lépésben, idén nyáron, majd jövő januárban és jövő júliusban emelné a cigaretta és a dohánytermékek jövedéki adóját. A hagyományos cigarettához képest nagyobb mértékben emelné a javaslat a vágott dohány jövedéki adóját, amely eddig jóval olcsóbb volt a dobozos cigarettáknál. A nemzetgazdasági miniszter javaslatának célja tehát éppen az, hogy a vágott dohány árát közelítsék a cigarettákhoz.

Az internetes portál arra is kitért, hogy szakmai körökben régóta elfogadott az a tétel, hogy a vágott dohány, ami jóval olcsóbb a dobozban árult füstszűrős cigarettáknál és ezért egyre kelendőbb, jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A sodort cigit ugyanis sokan füstszűrő nélkül használják. Az Európai Unió Tanácsa már 2002-ben kiadott egy irányelvet, amelyben arra figyelmeztet, hogy mind a cigaretta, mind pedig a cigarettasodrásra szánt, finomra vágott dohány káros a fogyasztók egészségére - írta a portál.

Forrás: MTI