Valóban betegség a szexfüggőség?medipress.hu

A szexuális megszállottság valódi problémát jelent néhány ember számára: hogy kielégítsék libidójukat képesek kockázatos, önpusztító szituációkba is belemenni. Azonban a szakértők mégis vitatkoznak ezen viselkedés megítélését illetően.

A híres golfozó Tiger Woods mintegy tucatnyi nővel csalta meg feleségét. A New York Mets baseballcsapat menedzserét, Steve Phillips-et szexbotrányai miatt bocsátották el állásából. A kérdés az, hogy ez az állapot valódi függőségi betegség-e?

Mind Woods, mind Phillips valódi betegeknek titulálták magukat, és részt vettek a szexuális függőségek megoldását szolgáló kezelésen. Az elmegyógyászok abban egyetértenek, hogy ezeken a kontrollálhatatlan és potenciálisan káros vágyakon az önmaga nem képes segíteni, abban viszont vita alakult ki, hogy ez valóban egy addikciós betegség-e, avagy más mentális betegség megjelenési formája.

A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), melyet a pszichiáterek bibliájának tartanak, legújabb kiadása tartalmazza az addikciós viselkedéseket, azonban ebben nem sorolja fel a szexfüggőséget. Dr. Martin P. Kafka, a Harvard Orvosi Egyetem pszichiátere szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a szexfüggőséget valódi addikciónak tekintsék.

Ezzel szemben Douglas Weiss, a Szív a Szívhez Tanácsadó Központ igazgatója már több mint 20 éve kezel ilyen betegeket. Szerinte a szakmát időnként muszáj átértékelni. Példának hozta fel a homoszexualitást, melyet a régebbi kiadványok mentális betegségnek tekintettek.

Szerinte el kell különíteni az erős szexuális vágyat és a szexfüggőséget: „A magas libidójú emberek stabil érzelmi kapcsolatot akarnak. A szexfüggők viszont csak egy fixet. Nem az intimitásról szól, csak arról, hogy hozzájussanak ahhoz, amire szükségük van” - magyarázta Weiss.

Igaz, klinikailag használják a szexfüggőség fogalmát, de Kafka szerint a megnövekedett mennyiségű szex mégsem fejti ki élettanilag ugyanazt a hatást, mint a kábítószer-használat: „A droghasználat nem kapcsolódik olyan biológiai hajtóerőhöz, mint az evés, az alvás, vagy éppenséggel a szex. Más szóval nehéz valamint addikciónak hívni, ami szükséges része az emberi létnek.”

Weiss inkább azt javasolta, hogy hozzanak létre egy új kategóriát "hiperszexuális rendellenességek" névvel, mely magában foglalhatná a nagyfokú promiszkuitást, a pornográfia és a maszturbáció iránti függőséget.