A magyar gyerekek ötöde tíz év alatt szívja az első cigitA világ csaknem egymilliárd dohányosának 20 százalékát nők teszik ki; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a dohányzó nők száma évről évre folyamatosan emelkedik - hívta fel a figyelmet a szervezet az idei dohányzásmentes világnap alkalmából. A kardiológusok társasága radikálisabb szabályozást sürget a dohányzás visszaszorításáért.

A WHO szerint különösen aggasztó a dohányzás terjedése a fiatal lányok körében, ami nagy részben a nőket célzó dohányreklámok térnyerésének számlájára írható. A nők egészségének megóvására és a dohányzás sürgős visszaszorításának szükségességére hívja fel ismét a figyelmet a WHO az idei dohányzásmentes világnapon.

A világszervezet európai régiójában a férfiak 59, a nők 21 százaléka dohányzik. Míg Nyugat-Európában a dohányzó férfiak és nők aránya többé-kevésbé megegyezik (Hollandiában 33-28 százalék), Kelet felé haladva egyre nagyobb a szakadék a férfi és női dohányosok aránya között (Görögországban 63-39 százalék, Örményországban 61-3 százalék). A WHO szerint ezt a piaci rést felismerve kezdtek intenzív kommunikációs kampányba a dohánycégek, a potenciális női dohányosokat megcélozva reklámjaikkal.

A kamaszok körében már több lány dohányzik

A nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérés - amelyben Magyarország is részt vett - eredményei szerint hazánkban tízből tanulóból hat kipróbálta már a cigarettát, 18 százalékuk 10 éves kora előtt szívta el az elsőt, a 13-15 éves tanulók 25 százaléka jelenleg is dohányzik, és ami még inkább meglepő: a kutatás szerint a dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké (fiúk: 21,5 százalék, lányok: 23,6 százalék).

Noha a 18 év alattiak részére tilos a dohánytermékek forgalmazása, közülük minden második boltban jut hozzá a cigarettájához - áll a felmérésben.

A kardiológusok radikális változtatásokat követelnek a szabályozásban

A dohányzás a második vezető halálok világszerte, több mint ötmillió ember halálát okozza évente.

A Magyar Kardiológusok Társasága több orvostársasággal együtt úgy véli, hogy az eddigieknél szigorúbb és radikálisabb magyar szabályozás szükséges a dohányzás visszaszorításáért. A dohányzás hatékonyabb visszaszorításával ugyanis csökkenteni lehetne a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és az ezek miatt bekövetkező halálozást - írja a társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az orvostársaságok szerint ehhez viszont az érvényben lévő jogszabályokat az európai normák alapján kellene módosítani, így véleményük szerint a jogalkotóknak a nemdohányzók védelméről és egyes dohánytermékek forgalmazásáról szóló törvényt a jelenlegi állapotokhoz kellene igazítani, vagyis meg kellene tiltani a dohányzást a munkahelyeken és minden vendéglátó-ipari egységben; dohánytermékeket a speciális, csak erre a célra szolgáló szaküzleteken kívül más kereskedelmi egységekben kizárólag a vásárlók számára nem látható helyen és módon, például csukott szekrényben tárolva lehetne tartani.

A tömeges leszoktatás elérésére a szervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy az állam biztosítsa a dohányfüggőség kezelésének infrastrukturális feltételeit. Szorgalmazzák azt is, hogy azok az intézmények, amelyekben képzett szakemberek segítenek a leszokásban, legyenek államilag finanszírozottak.


(MTI)