Gyógyszereket adnak-vesznek az interneten


www.webdoki.huReceptköteles, csak szigorú orvosi felügyelet mellett szedhető gyógyszereket is adnak-vesznek egy egyre népszerűbb internetes oldalon. Lehet üzletet kötni altatóra, nyugtatóra, lombikbébi-kezeléshez használt hormonkészítményre, vérhígítóra, vérnyomáscsökkentőre is. Az illegális gyógyszer-kereskedelemről egy patikus tett bejelentést.

A Családinet.hu oldalon rengeteg gyógyszerhirdetés található, vannak, akik eladni akarnak, s vannak, akik vásárolni. Néhány idézetet emelünk ki az orvosságok nevének mellőzésével a honlapról. „Nagyon sürgősen kell altató, nyugtató, érte megyek Budapest 100 kilométeres körzetében.” Egy másik hirdetésben erős, epilepsziások által is használt nyugtatót kínál valaki a következő szöveggel: „Hagyatékból megmaradt, 2 mg-os (…) eladó, ha kell, bónusz (…) receptet hozzádobok.” Lombikbébi-kezeléseknél használt hormonkészítményt is keresnek, illetve kínálnak: „két napon belül szükségem lenne (…) injekcióra. Akinek esetleg van, és eladná, kérem, írjon mielőbb!” „Sikeres lombikprogramból megmaradt injekciómat eladnám.” A következő hirdetés egy súlyosabb bőrgyógyászati rendellenességre használt tablettára vonatkozik: „29 db (…) 10 mg-os kapszula 2011 áprilisáig érvényes szavatossággal a kúra abbahagyása miatt
megmaradt. (…) krémre elcserélném vagy fél áron eladom!” Egyes termékeket a patikai árnál olcsóbban kínálnak, míg másokat – főleg antidepresszánsokat – annál drágábban.
Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész elmondta: valóban érkezett hozzájuk bejelentés, amelyet továbbítottak az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI). Hozzátette: nemcsak az oldalon hirdető magánszemélyek, hanem az internetes szolgáltató szerepét is vizsgálni kell. Arra a kérdésre, hogy tesz-e feljelentést, úgy reagált: erről később döntenek. Úgy tudjuk, az OGYI-ban sem dőlt még el, hogy milyen lépéseket tesznek az ügyben.
Megkerestük a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjét is, aki úgy fogalmazott: feltétlenül feljelentést kell tenni, az ügy szereplői többféle jogszabályt megsértenek. Gyógyszert ugyanis csak patikában, vagy – néhány recept nélkül kapható termék esetén – megfelelő engedéllyel rendelkező egyéb helyen, például benzinkúton lehet árusítani. Egy másik jogszabály úgy rendelkezik, hogy internetes gyógyszer-kereskedelmet csak patikák folytathatnak. Egy harmadik pedig azt mondja ki, hogy receptköteles készítmény a közönségnek semmilyen módon nem reklámozható, márpedig a szóban forgó hirdetések reklámnak minősülnek. Ismert: a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület nemrég kampányt hirdetett, amelyben felhívják a figyelmet, hogy gyógyszereket csak az engedélyezett helyekről szabad beszerezni, mivel az ismeretlen forrásból származó orvosságok döntő többsége gyenge minőségű hamisítvány. Káros lehet az egészségre a lejárt vagy a nem megf elelő körülmények között tárolt gyógyszer is – tette hozzá.
Hávelné Szatmári Katalin gyógyszerész-patikatulajdonos megdöbbentőnek találta az oldalt. Mint mondta: azon olyan receptköteles készítményeket is kínálnak, illetve keresnek, amelyeket kizárólag szigorú orvosi felügyelet mellett lehetne szedni. A nem megfelelő alkalmazásuk ugyanis súlyos egészségkárosodást, s végső esetben akár halált is okozhat. Példaként említett egy készítményt, amelynek túlzott adagolása súlyos vérzékenységet, míg egy másiké függőséget okozhat. Talált olyan gyógyszert is, amelynek használatát magzatkárosító hatása miatt szigorúan tiltják a terheseknek, illetve amelyeket kizárólag hűtve lehetne tárolni. Kérdés, hogy ezekről az előírásokról van-e tudomása annak, aki illegálisan vásárolja meg a gyógyszert – hívta fel a figyelmet.
Magyar Nemzet – Zivkovics Natália