Tabajdi és Glattfelder közösen lép fel a dohánytermelők érdekében (1. rész)


os.mti.huKiegyensúlyozott, az egészségügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési szempontokat egyaránt figyelembe vevő, a dohánytermékek szabályozását szolgáló új EU-s irányelvre, és a Dohányellenőrzési Keretegyezmény módosításához kialakítandó új uniós álláspontra van szükség - így foglalható össze az üzenete annak a találkozónak, amelyet Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagja rendezett Brüsszelben június 29-én este, a számos munkahelyet biztosító európai dohánytermelés jövőjéről.

A rendezvény célja annak a kérdéskörnek a megtárgyalása volt, amelynek ügyében a képviselő korábban az Európai Bizottsághoz fordult. Ebben felhívta a figyelmet a tervezett szabályozás foglalkoztatáspolitikai következményeire. A tervezet kedvezőtlenül befolyásolhatja és alapjaiban kérdőjelezi meg az európai mezőgazdaság egyik ágazatát, a mintegy háromszázezer főt foglalkoztató dohánytermelés jövőjét.
A megbeszélésen részt vett többek közt Kieran Dooley, az Európai Bizottság Dohánytermelési és Borászati Osztályának helyettes vezetője, továbbá a dohánytermesztők több fontos érdekképviseletének képviselője. A Nemzetközi Dohánytermelők - ITG; a Dohánytermelők Nemzetközi Szövetsége, UNITAB; a COPA-COGECA; valamint a Magyar Dohánytermelők Szövetsége vezető személyiségei, valamint az Európai Parlament több képviselője - köztük Glattfelder Béla, a Fidesz képviselője is.

Az Egészségügyi Világszervezet tervezett új szabályozásával a dohányzás vonzóságának csökkentését célozza. Tabajdi a Magyar Kormány álláspontjára hivatkozva kifejtette, hogy a vonzóság nem jó megközelítés, hiszen ez a fogalom tudományosan mérhetetlen. Helyette a dohánytermékek toxicitásának csökkentésére kell helyezni a hangsúlyt, szigorúan tudományos érvrendszerre alapozva. A népegészségügyi érdek valóban megkívánja a dohányzás visszaszorítását, de egy indokolatlanul szigorú szabályozás tönkreteheti a dohánytermelőket.