Kannabisz-ambulancia nyílt az interneten


www.nepszava.huMagyarországon egyedülálló szolgáltatásként www.kannabiszpont.hu címen , internetes terápiás lehetőséget kínál a problémás marihuána használóknak a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A 4 hetes online önsegítő módszerre épülő program elsődleges célja, hogy a hagyományos orvosi ellátást igénybe nem vevő fogyasztók, anonim regisztrálókként, képesek legyenek csökkenteni vagy teljesen elhagyni a marihuána használatukat.

Magyarországon a legelterjedtebb kábítószer a kannabisz, ismertebb nevén a marihuána. Bár pontos adatok a droghasználat illegális volta miatt nem ismertek, a körülbelül 2 millió 15-29 éves fiatal 10%-a legalább egyszer használta a kannabiszt, és a problémás használók száma tízezres nagyságrendű lehet. Évente kb. 5000 fő kerül kezelésbe marihuána használata miatt, elsősorban rendőrségi ügy következményeként.

A problémás használók nagy része nem keres segítséget, mivel nem tartja magát sem "betegnek", sem "drogosnak. A magyar, de a külföldi adatok is arra utalnak, hogy a problémás kannabisz használók száma növekszik. Itt a "probléma" azt jelenti, hogy a szerhasználat a környezet számára egyre nagyobb problémát jelent: a használó mulaszt az iskolából, hiányzik a munkahelyéről, romlik az iskolai vagy a munkahelyi teljesítménye, megromlik a kapcsolata a családjával, a hozzátartozóival és még a nem szerhasználó barátaival is. A használó sokszor ezt nem tartja problémának, azt gondolja, hogy csak a többiek akarnak vele "kiszúrni", vagy hogy "rászálltak" a tanárok vagy a főnökei. Ugyanakkor, a teljesítményromlás és a hiányzások száma "objektív" mutató is lehet!

A hazai drogproblémára progresszív egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó közhasznú szervezet, sikeresen működő külföldi, elsősorban holland és angol példák nyomán (www.knowcannabis.org.uk) döntött úgy, hogy az interneten keresztül próbálja meg elérni és bevonni ezeket a droghasználókat. Az internet nemcsak anonimitást nyújt, ami ebben a körben különösen fontos - hiszen sokszor pl. egyetemistákról van szó, vagy nagy presztízsű munkahelyek dolgozói az érintettek- hanem azért is jó eszköz, mert a net használata e csoport tagjai számára életvitelszerű.

Milyen szolgáltatásokat nyújt az oldal?

A www.kannabiszpont.hu oldalra látogatók egy rövid kvíz megválaszolásával tesztelhetik saját kannábisz használatukat, és ha az eredmény tükrében a program javaslatát elfogadva változtatni szeretnének a marihuána fogyasztásukon, úgy az anonim regisztrációval azonnal elindulhat a terápiás folyamat. A kliens maga határozza meg, hogy milyen célt szeretne kitűzni, és a program, folyamatos visszajelzésekkel és személyre szóló "házi feladatokkal" támogatja őt annak elérésében.

A kannabiszpont önsegítő programja négy hetes, a tapasztalatok alapján ennyi idő elég ahhoz, hogy át tudja a regisztrált látogató gondolni, hogy milyen szerepe is van az életében a marihuána-használatának, és rá tudjon jönni, hogy melyek az igazán kockázatos helyzetek számára a marihuána fogyasztás szempontjából. Amennyiben igény van rá a használó részéről, úgy a Kék Pont budapesti ambulanciáin lehetőség van személyes konzultációra is. A honlapon külön menüpont alatt információ-gyűjtemény található a kannabiszról, általános tudnivalókkal, hatásmechanizmus- és az ártalmak/elvonás-leírással, adatokkal a használat gyakoriságáról, a szer orvosi használatáról, a fogyasztás bűntetőjogi következményeiről, továbbá lehetőség van fórumot használni, vitázni, diskurálni, megosztani a tapasztalatokat. További infók: www.kekpont.hu