Az Európai Bizottság a dohányfogyasztást továbbra is konzekvensen le akarja küzdeni


aerzteblatt.de, 2010, 6, 14.
(Tömörítvény)


Az EU-ban kb. minden harmadik dohányzó az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer megkísérelte, hogy a dohányzást abbahagyja. Ebben egészségügyi okok játszottak döntő szerepet. Ez adódott az Európai Bizottság felméréséből, közel 30300 európai között.

Második helyen állnak a család, a partner, a barátok. A felmérés szerint a negyedik helyen állnak az aggályok a dohányzásnak a nemdohányzókra való egészségügyi kihatásairól.

Ezenkívül minden ötödik dohányzóból egy azt adta meg, hogy orvosi tanács, a dohányzásnak a polgártársakra való rossz hatása, valamint a nyilvános épületekben a dohányzási tilalom volt a motiváció, hogy a dohányzást feladja.

Az európaiak háromnegyede (77%) meg van győződve arról, hogy minden cigaretta egyformán káros. Csaknem ugyanennyi EU polgár (75%) tartja különösen hatásosnak a dohánycsomagolásokon a figyelmeztető képeket, hogy felhívják a figyelmet a nikotinfogyasztás veszélyeire.

Az EU népesség kereken egyharmada nikotinfüggő. Az EU dohányzók átlagosan naponta 14,4 cigarettát szívnak. A cigarettázók legmagasabb aránya Dél-Európában van.

Görögországban és a török-ciprióta társadalomban a dohányzók aránya több mint 40%. Finnországban és Svédországban a legalacsonyabb a cigarettafogyasztás (a lakosság 21 illetve 16%-a). Németországban a lakosság kb. 25%-a nyúl rendszeresen cigarettához.

Az Európai Bizottság adatai szerint évente 650000 uniós polgár hal meg a nikotinfogyasztás következményeiben. Ezeknek mintegy fele 35-69 éves. Az EU egészségügyi biztosa, John Dalli ezért fokozottan akar fellépni egy dohányzás nélküli életért.

2011 második felében egy javaslatot kíván előterjeszteni egy átdolgozott irányelvről, hogy a dohányfogyasztást tovább korlátozza. Ez mindenekelőtt a munkahelyeket és a nyilvános helyiségeket érinti.

A határokon túlnyúló dohányreklám, pl. nemzetközi sporteseményeken, már 2003 óta tilos. Az Európai Bizottság aktuális kezdeményezéseihez tartozik egy ajánlás a tagállamokhoz, hogy a szabadon hozzáférhető tereken védjék a nemdohányzókat a dohányzás ártalmaitól.