Megcsalás vagy szexfüggőség?


hvg.huEgyre több híresség bukik le, vagy kényszerül kínos vallomásokra, amelyekből az derül ki, párjuk rendszeres megcsalásának hátterében kóros szexfüggőségük áll. De mi az igazság?

Szakértők szerint a megcsalás és a szexfüggőség két teljesen különböző dolog. Ez utóbbi ugyanis alig különbözik a drogfüggőségtől, ilyenkor az ebben szenvedő megszállottan cselekszik, gyakran teljesen nyilvánvaló ostobaságokat követ el, mivel nem képes a következményekkel számolni. Ugyanakkor bűnösnek érzi magát, amit - ördögi kör - úgy igyekszik enyhíteni, hogy ismét szexuális kalandba bonyolódik.

A megcsalás azonban egészen másképp működik - véli a szakember. A megcsalás során az adott személy azt választja, hogy kapcsolatot létesít valaki mással. Sokkal tudatosabb döntés ez, mint a függők csillapíthatatlan szexuális éhségének kielégítése. Teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy a megcsalás csupán egyéjszakás kaland vagy valódi szerelem. A szexfüggőség miatti megcsalás viszont súlyosan felforgatja az abban szenvedő életét. A szexfüggőség sokáig rejtve maradhat az érintett környezete előtt, ahogy az sem ritka, hogy többen közülük családban, párkapcsolatban élnek.

Egy dolog közös a megcsalás és a szexfüggőség kezelésében: a partner, amint gyanút fog, azonnal szembesítse párját cselekedetével. El kell mondani a szexfüggőnek és a megcsaló félnek is, hogy amennyiben ugyanígy folytatják, akkor elveszítik az irántuk érzett szeretetet és elkötelezettséget. A szakember szerint sokat segíthet, ha hajlandók együtt elmenni párterápiára. A szexfüggőség ugyanakkor mégis nehezebb eset, itt ugyanis a racionális érvek csak ritkán működnek.

Ha a szexfüggők nem képesek szembenézni tetteikkel, illetve elismerni viselkedési zavarukat, akkor nem fognak meggyógyulni. A szakember ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is: a megcsalásukat szexfüggőség indoka mögé rejtő férfiak egy része egyáltalán nem szexfüggő, csak szeretne több nővel lefeküdni, a szexfüggőség ugyanis nagyon ritka pszichiátriai eset.

Egy brit terápiás klinika vezetője, Steve Pope szerint a hírességek szexfüggőségéről szóló híradások, bármilyen meglepő is, pozitív hatással voltak az emberekre, hiszen az ő központjuk is lényegesen több szexfüggőségben szenvedőt kezel - akiknek 60 százaléka férfi -, mint korábban. A szakember szerint a szexfüggők 75-80 százaléka valamilyen gyermekkori fizikai vagy érzelmi abúzus áldozata volt. Az ilyen esetekben az emberek hajlamosak megismételni azt, amit ellenük követtek el, ami ördögi kört indít el, hiszen önmagukat egyre alávalóbbnak érzik, amit aztán újabb és újabb "hódításokkal" próbálnak enyhíteni.