EU: Csökkenő az intravénás drogozás


http://www.aerzteblatt.de, 2010, 6, 24.
(Tömörítvény)


Az EU drogfigyelő szervének (EBDD) adatai szerint azoknak a drogfogyasztóknak a száma, akik kábítószerüket injiciálják, sok EU államban csökken. A megfigyelő szerv egy most közzétett jelentésében úgy becsüli, hogy az EU-ban 750000 és egymillió között van azoknak az embereknek a száma, akik a drogokat injiciálják. Ebben nyilvánvalóan jelentős regionális különbségek vannak.

Az EBDD adatai szerint Európa-szerte azoknak az egyharmada, akik drogproblémákkal kezelésre mentek, azt mondta, hogy kábítószerüket injiciálták. Hollandiában ez az arány 2% volt, ezzel szemben Litvániában 93%.

Azok közül, akik heroin vagy más ópiumszármazéktól való függőség miatt kezelésben voltak, utoljára a megkérdezettek 45%-a adta meg, hogy többnyire injiciálták a kábítószert. EBDD adatok szerint a drogok injiciáló fogyasztók átlaga összesen kereken 18%, opiodoknál 40%-on felül van.

Mivel kevesebb szenvedélybeteg injekciózott, a drogfogyasztók között az új HIV fertőzések aránya is csökkenő. Az EBDD a steril fecskendők kiadását vagy egy helyettesítő kezelést fontos intézkedésnek nevezte, hogy a károsodásokat csökkentse. Gondot okoz, hogy mindenekelőtt a közép- és kelet európai országokból a fiatalabb injiciált drogfogyasztók magasabb arányát jelentették.

Ott a heroin csak később került a piacra, mint másutt Európában. Ezekben az országokban folyamatos ellenőrzést kell alkalmazni, hogy csökkentsék a veszélyét egy jövőbeni epidémiás HIV terjedésének.