USA: "Fürdősó" az új drog


DAZ aktuell, 2011, 151, 7, 18.
(Tömörítvény)Az USA-ban a címoldalakra került a kábítószereknek egy új formája, amely "fürdősó" ártalmatlan név alatt került forgalomba. A horror drognak súlyos kihatásai vannak a személyek pszichéjére, akik beveszik, azoknál tompultság, erőszakos cselekedetek és extrém testi reakciók vannak.

Sajtóhírek szerint a drog jelenleg az USA több szövetségi államában terjed. 28 államban már betiltották a "fürdősót." A szakértők azonban attól félnek, hogy a tiltás megkerülhető. Sok államban, pl. Arizónában a drog még szabadon kapható. A hatóanyag a szintetikus cathinonok közé tartozik. "Fürdősó" nevét kristályos megjelenése miatt kapta. A drogot különböző neveken kis adagokban (50mg) árusítják 25-50 dollárért.

A "fürdősó" hatására sok drogfogyasztónál erőszakos tevékenységek lépnek fel. Igy a New York Times egy férfiről tudósít, aki a drog befolyása alatt behatolt egy kolostorba és egy papot leszúrt. Egy nő számos vágott sérülést okozott magának. Mások abnormális testi reakciókat mutatnak. Egy orvos egy sürgősségi felvételnél egy férfinél 42 fokos testhőmérsékletet állapított meg, egy másik extrém magas vérnyomással, izomgörcsökkel és veseelégtelenségekkel reagált. Sok fogyasztónál erős agitációt figyeltek meg, ami magasan adagolt nyugtatókkal sem enyhült, az orvosoknak teljes narkózist kellett alkalmazniuk. Az egyik toxikológiai központnak a vezetője szerint, ha a kokain, az LSD és az extasy legrosszabb hatásait összevonják, lehet elképzelésünk arról, amit itt néha látni lehet. A drog utóhatásai, mint a paranoid állapotok, ezenkívül sokáig tartanak.