USA: Horrordrog - egy fürdősó riasztja az orvosokat


Ärzte Zeitung online, 2011, 7, 27.
(Tömörítvény)Úgy néz ki, mint egy fürdősó, a neve csalogatóan hangzik: "vanília ég." Ami azonban valójában, egy igen hatékony új drog, ami rohamos tempóban terjed az USA-ban. Hatását félelemkeltőnek írják le.

Valódi horrortörténetek: Mississippiben egy férfi magát támadta meg egy késsel, Kaliforniában egy másik saját házában lőtte meg magát. Indianában egy lakos egy út kerítésére mászott és onnan ugrott le az autóforgalomba.

Valamennyien az új drogot vették be, amit fürdősóként árulnak. Egy igen erős hatású kábító méreg, sok tapasztalt orvos kórházak sürgősségi felvételein azt mondta, hogy ilyen még sosem tapasztaltak.

Nyugat-Virginiában egy nő a nyers húsig marta meg magát, mert az hitte, hogy a bőre alatt valami mászik. Georgiában egy férfi ordítva rohant a környéken át, félelemből a vélt földönkívüliektől.


Új és komoly drogfenyegetés


Betegek téveszme elképzelésekkel, erőszaktétel ellenőrzés nélkül, hogy őket néha csak teljes narkózisban lehet nyugalomba helyezni. "Ez félelmet ébresztő: mondja Dr. Ryan, a méregellenőrzési központ vezetője Louisana államban.

Az elmúlt év óta a "fürdősó" az USA-ban egyre jobban elterjedt, szakértők, min Ryan, egy új drogfenyegetésről" beszélnek.

Valóban az USA vész-méregközpontjaiba január óta már több hívás érkezett be a "fürdősóval" összefüggésben, míg az egész elmúlt évben csak 300.

Általában a kórházak, amelyek jelentik az eseteket, vázolta Ryan. Ő úgy véli, hogy egy jéghegynek csak a csúcsáról van szó.Határok az extrém félelmi állapotokig


A "fürdősó" por- és kristályformában amfetamin-mefedront (4-MMC) tartalmaz és NDRI metiléndioxit pyrovaleront (MPPV). A keverék hasonlóan hat, mint a khat felkorbácsolószer, ami Afrikában és az arab félsziget déli részén terjedt el. Ez az USA-ban tilos.

A drogok fájdalmakat idézhetnek elő a mellkasban, magas vérnyomást, hallucinációkat, valamint izgatottsági- és félelmi állapotokat - figyelmeztet a Fehér Ház drogellenőrző hatóságának a szóvivője.

Ha lenne egy drogok jegyzéke, akkor ez a "fürdősó" az élen állna, mondta egy szakértő a New York Times szakértője.

Ryan ezt hasonlóan látja. Ő ismeri a hatását a nataemfetaminoknak, az extasynak, kokainnak vagy a PCP-nek - mondta, de a legrosszabb, amit a "fürdősóval" megélünk.


Egy milligrammért egy dollár


Ryan szerint a kórházak sürgősségi felvételére olyan emberek kerülnek, akik a valósághoz való minden kapcsolatot elvesztettek. Földönkívüliektől, saját hozzátartozóiktól fenyegetve érzik magukat és ez fenyegetés lehet másokra is.

A használatos szerek, mint a válium, amit egyébként drogbetegeknek adnak megnyugtatásul, a "fürdősó" fogyasztóknál nem hatnak. A pszichózosok gyakran elrettentően sokáig tartanak.

A csalogató nevű "fürdősókat" (elefántcsont-hullám, vanília ég stb.) többnyire lenyelik, de füstölik vagy injekciózzák is. Egy kis, 50 milligrammos doboz 25-50 dollárba kerül.

28 amerikai szövetségi államban már megtiltották az új drogokat, de az egyéb helyeken és az Interneten virágzik a kereskedelem. Az illetékes washingtoni hatóságok vizsgálják egy országos tiltás lehetőségeit, de ez a folyamat szakértők szerint még sokáig elhúzódhat.

Azóta Ryan adatai szerint a "fürdősónak" 260 variánsa van, ezenkívül a drogok más nevek alatt is kaphatók, mint növénytáplálók, rovarvédő-szerek vagy újabban mint WC-tisztítók is.