Hollandia: Belépés a kávéshopokba csak hollandok, belgák és németek részére


http://www.aerzteblatt.de, 2011, 8, 8.
(Tömörítvény)A drogturizmus elleni küzdelemben Maastricht holland város hatóságai a kávéshopok tulajdonosaival egy kompromisszumban egyeztek meg. Amint azt a maastrichti kávéshopok egyesületének (VOCM) elnöke közölte, októbertől kezdve hollandokon kívül csak a szomszédos Németországból és Belgiumból való turisták léphetnek be az üzletekbe, amelyekben kisebb ételeken és italokon kívül un. puha drogokat is árulnak, mint hasis és marihuana. Ezek naponta és személyenként nem haladhatnak meg 5 gramm kannabiszt.

A javaslat magától a VOCM-től származik, amivel a hatóságok még szigorúbb eljárását akarja megakadályozni. "Ha a drogturizmus iránti gond nem csökkenne, akkor a város a shopok bezárásával fenyegetne bennünket" - mondta az elnök. A hatóságok cáfolják ezt. Emlékeztetnek arra a tervükre, hogy 2013-ban a 13 kávéshop felét a város szélére akarják száműzni.

Maastrichtnek évente 1,4 millió drogtúristája van, mindenekelőtt Belgiumból, Németországból és Franciaországból, de Luxemburgból, Spanyolországból és Olaszországból is. A hágai kormány jelenleg egy "kannábisz-kártya" bevezetéséről gondolkodik holland lakosok számára, ami a jövőben egyedül jogosítana egy kávéshopba való belépésre.