Bajban van a magyar bor?www.informed.hu


Régóta ismert, hogy a bornak előnyös hatása van elsősorban a szívbetegségekre, de egy brit vizsgálat eredményei szerint egyes európai vörös és fehér borok nehézfém-tartalmuk miatt több veszélyt jelentenek, mint előnyt. A nehézfémek szerepet játszanak idegrendszeri betegségekben, például a Parkinson-kórban, és fokozzák az oxidatív stresszt, ami krónikus gyulladáshoz és rákhoz is vezethet.

A londoni Kingston-egyetem kutatói, Declan Naughton és Andrea Petroczi több országból származó bor nehézfém-tartalmát mérték meg. A vizsgált nehézfémek vanádium, réz, mangán, nikkel, cink, króm és ólom voltak.

A borok a következő országokból kerültek ki: Portugália, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Németország, Szerbia, Argentína, Brazília, Olaszország, Jordánia, Macedónia, Szlovákia és Görögország.

A kutatók megállapították, hogy mindössze csupán az argentin, brazil és olasz borok nem jelentenek veszélyt nehézfémek szempontjából. A legtöbb bor szennyezett volt, különösen a magyar és a szlovák borok. Mivel a nehézfémek az egészségre ártalmasak, a kutatók azt javasolják, hogy a borok címkéjén fel kell tüntetni a fémionok szintjét, és ahol szükséges, intézkedni kell.

A borokban talált nehézfémek csak igen kis mennyiségekben vannak jelen a talajban, ezért a kutatók úgy vélik, hogy az előállítás során, valószínűleg a fémhordókból került bele a szennyezőanyag a borba.

Bajban vannak a magyar borok kedvelői – írja Joan Davenport amerikai kutató –, fellélegezhetnek azonban azok, akik az argentin borokat szeretik.