Borban az ész is!


Mint nemrégiben kiderült, bár az igazság, a vigasz, a tavasz valóban a borban van, a felejtés mégsem...

Egy frissen közzétett kutatás szerint a bort fogyasztó nők körében ritkábban fordul elő a kóros elbutulás. A svédországi Göteborgi Egyetem 1462 nő bevonásával végzett 34 éves periódust felölelő vizsgálata kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott bor véd a kognitív funkciók idő előtti elvesztésétől, magyarul az elbutulástól.

A vizsgálat során többféle alkoholos italt vettek górcső alá, és kiderült, hogy nem az alkoholtartalom, hanem a bor egyéb összetevői játszanak szerepet a védelemben. Sem a sör, sem pedig a magas alkoholtartalmú italok tekintetében nem állt fenn a fenti összefüggés, sőt, a vizsgálat arra is rámutatott, hogy a tömény italok fogyasztása emeli a demencia (elbutulás) kialakulásának valószínűségét.

Bár a fenti pozitív összefüggés egyértelmű, a tudósok óva intenek attól, hogy ezen felbuzdulva bármely hölgy italozásba kezdjen, vagy emelje borfogyasztását.

A kutatás eredményeit a vizsgálatot vezető professzor, Lauren Lissner a neves American Journal of Epidemiology-ban jelentette meg, ahol külön kitért arra, miszerint a vizsgáltak közül azoknál fordult elő legkisebb gyakorisággal demencia, akik állításuk szerint, a szeszes italok közül csak bort fogyasztottak.

Lissner professzor az eredményekkel kapcsolatosan óvatosságra int, mivel feltételezhető, hogy a bort fogyasztó nőknél egyéb faktorok is közre játszhatnak, amik az elbutulás ellen védenek.

Több egyéb lehetőség közül felvetődött a bort fogyasztók kifinomultabb ízlése a táplálkozás egyéb területén is, mivel a tudatosabb étkezés, a minőségibb ételek is óvják az egészséget. Egy azonban biztos, mégpedig az, hogy semelyik mérhető faktor – magasabb műveltségi szint, alacsonyabb testtömeg-index, dohányzás mellőzése – sem mutatott olyan szoros pozitív összefüggést mint a borivás.
Dr. Deák Pál Ákos, Weborvos, 2008-04-14