Gyógyszer

Cannabis

Németország

 

Franziska Günther: Cannabis receptre?

Die Zeit Online, 2008. október 15.

(Tömörítvény)

 

A cannabis-ból készült termékek sok beteg ember sorsán segíthetnének. Ehhez azonban számos pénzügyi és bürokratikus akadályt kell leküzdeni.

 

Tíz évvel ezelőtt a „Frankfurti Határozat-ban számos orvos, öntevékeny csoport és politikus követelte a cannabis orvosi célokra való engedélyezését. Időközben már létezik egy orvosilag teljes értékű, legálisan felírható cannabis-készítmény: a kenderből szintetizált dronabinol (THC). A problémamentes orvosi alkalmazástól mindenesetre még távol vagyunk, vélik a Zöldek és a Baloldal frakciójának tagjai. 2008. október elején az ő beadványukkal foglalkozott a Bundestag egészségügyi bizottsága.

 

A Zöldek szeretnék megkönnyíteni a kender orvosi alkalmazását. A Baloldal frakciója ennél is tovább megy: engedélyezni kell a cannabis öngyógyításra való alkalmazását és saját célra való termesztését, tegyék azt büntetésmentessé. A létező dronabinol hatóanyagot ugyanis a betegpénztárak nem térítik. Számos beteg számára ez a terápiás lehetőség az egyetlen és ez is megfizethetetlen volna számukra; az egyetlen járható út az önellátás.

 

Jelenleg a dronabinol terápiás hatását senki sem vitatja. Bizonyítottan enyhíti a kemoterápiában részesülők rosszullétét, a sclerosis multiplex-ben szenvedőknél görcsoldó hatást gyakorol, javítja az AIDS-betegek étvágyát. A HIV-fertőzés előrehaladott stádiumában, az ún. wasting-szindróma erőteljes súlycsökkenést idéz elő.

 

A narkotikumokról szóló törvény (Betäubungsmittelgesetz) szerint az orvosok felírhatják a dronabinolt. A probléma csak az, hogy a betegpénztárak nem térítik, mivel ezt nem kész gyógyszerként engedélyezték. A betegek közül sokan a feketepiacon szerzik be. Ezzel kiteszik magukat a bűnüldözésnek. Ráadásul nem tudhatják, hogy a részben szennyezett növényrészek milyen hatóanyagokat tartalmaznak.

 

Az egyetlen megoldás a cannabis öngyógyítás céljából való beszerzése. A betegnek a Szövetségi Gyógyszerügyi és Orvostechnikai Intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und MedizinprodukteBfArM) kell kérelmeznie a kivételes bánásmódot. Ez gyakran több évig is elhúzódik és többnyire elutasításban részesül. (KB)