Elárulta a svédeket a szennyvízcsatornájuk


http://www.mno.hu/portal/702745#

Győr Ágnes
Több ezer adag kokain fogy el Svédország fővárosában egy átlagos hétvégi estén. Stockholm lakosainak meglepő kokainfogyasztási szokásaira a település szennyvízcsatornáiból vett minták mutattak rá.

Egy átlagos hétvége egyetlen estéje alatt mintegy háromezer adag kokain fogy el a nyolcszázezer lakosú Stockholmban – derült ki a minap a svéd főváros csatornavizének elemzéséből. A felméréshez, amelyet a TV4 csatorna egyik programjának a felkérésére készítettek, a belváros, valamint a település déli peremterületeinek szennyvizéből vettek mintát. A Kalla Fakta (Nyers Tények) című műsor célja az volt, hogy feltárja a svédek kábítószer-fogyasztási szokásait.

A mintákat, amelyeket egy szombati napon vettek még januárban, a Karolinska Egyetemi Kórházba szállították. Itt a szakértők megvizsgálták, hogy mekkora a kokain-, valamint a benzoylecgonine-koncentrációjuk. Ez utóbbit a szervezet a drog lebontása közben állítja elő – olvasható a The Local című helyi hírportálon. A kutatók megállapították, hogy 100 milligrammos egységekben számolva egy óra alatt 10-20 dózis tömény kokain kerül a város vízrendszerébe. Stockholmban fogyasztás előtt általában ötszörösére hígítják a kábítószert, így a szakértők végül arra jutottak, hogy egy éjszaka alatt a belvárosban kétezer, míg a déli peremterületeken ezer adagnyi fogy a szerből.

Bár skandináv országban most először alkalmazták a különös módszert, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy Olaszországban már korábban is végeztek hasonló felméréseket. Ezek rendszerint a kábítószer-használóknak sokkal magasabb számát mutatták, mint amiről addig a hivatalos adatok szóltak. Viszonylag megbízható a módszer – nyilatkozta a műsornak Olof Beck, a kórház munkatársa. Norvégia fővárosában, Oslóban 2007-ben mutatták ki hasonló eljárással, hogy egyetlen nap alatt nyolcezer adag kokain fogy el a lakosság körében. Észak-Olaszországban a Pó folyóból vett mintákból pedig arra következtettek a szakértők, hogy a torkolatvidéken lakó ötmillió állampolgár mintegy 40 ezer adag kokaint fogyaszt el hasonló időközönként. Svédország 9 millió lakosa közül becslések szerint 200 ezren már legalább egy ízben éltek a szerrel.

(Forrás: The Local)