COPD és dohányzás


InforMed

Bár rengeteg bizonyíték gyűlt össze arról, hogy a cigarettázás a krónikus tüdőbetegség (COPD) kialakulásának legfőbb kockázati tényezője, mégis, a dohányosok nagy részében nem alakul ki a betegség. Ez azt sugallja, hogy a dohányzás mint környezeti ártalom mellett örökletes tényezők határozzák meg a betegség iránti hajlamot.


A kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk azokat a géneket, melyek fogékonnyá teszik a dohányos embereket a krónikus tüdőbetegség (krónikus hörghurut és tüdőtágulás) kialakulására.

Vizsgálataikban 18 egészséges, nem dohányzó, 18 nem beteg dohányos és 18 krónikus tüdőbeteg dohányos légútjaiból származó szövetmintákon végeztek el genetikai elemzést. A vizsgálatok során sikerült kimutatni olyan dohányzás-függő géneket, melyek a dohányosok és nem dohányosok mintáiban különböző mértékben voltak jelen. A génszakaszok aktívabbak voltak azoknál a dohányosoknál, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben is szenvedtek.

Ezt követően sikerült meghatározni a dohányzásra leginkább reagáló gének feladatát is. A legtöbb gén olyan anyagot termelt, melyek a sejtanyagcsere folyamatainak szabályozásában, az idegen anyagok lebontásában és a káros oxidánsok feldolgozásában játszik szerepet. A szerzők úgy vélik, a krónikus tüdőbetegség kialakulásában meghatározó, hogy mennyire aktívak ezek a gének.
Perjési, L.

2008-07-24