Németország: Dopping a munkahelyen - kétmillió ember szed gyógyszereket, hogy teljesítményét a munkahelyen emelje


Zeit online, 2009, 2, 12. (Tömörítvény)

A munkások betegpénztára szerint kétmillió egészséges ember nyúl izgató vagy nyugtató pirulák után, jobb teljesítményért a munkában.

Egy tanulmány szerint néha kétmillió ember és rendszeresen 800000 nyúl pirulákhoz és gyógyszerekhez, hogy teljesítményüket a munkahelyen emeljék. Ezek között gyakoriak az olyan gyógyszerek, amelyeket depresszív, demens vagy hiperaktív emberekre szántak.

Az adatok alapja egy betegpénztári felmérés 3000, 20 és 50 év közötti munkavállaló között. A megkérdezettek 5%-a adta meg, hogy a munkában már gyógyszereket vett be a nagyobb teljesítményre vagy a jobb hangulatra - orvosi indok nélkül.

Tíz megkérdezettből a felmérés szerint négy csaknem naponta vesz be antidepresszivumokat, bétablokkolókat vagy más gyógyszereket. Ezek között sok az egyetemi végzettségű. A férfiak inkább az izgatószerekre hajlanak, a nők a nyugtatókra, félelmek ellen. A közkedvelt gyógyszereknél minden harmadik ajánlás orvostól származik. Hivatkozási források az Internet, család, barátok és kollégák.

A betegpénztár elnöke az eredményeket mindenekelőtt a fokozott teljesítménynyomással magyarázza. A betegpénztárak már régóta mérik, hogy sok foglalkoztatott a sok munkahelyi stresszre lelki betegségekkel reagál. A betegállományban a pszichés betegségek aránya a betegpénztár egészségügyi jelentése szerint, amelybe 2,5 millió munkavállaló adatai folynak be, 1998 és 2008 között 6,6-ról 10,6%-ra emelkedett.