Drogprevenció Pécsett


A pécsi intézményben folyamatos a prevenciós munka.


A sok éves szakmai tapasztalatok egyértelmuen jelzik, hogy a szenvedélybetegek száma nem az országosan meghirdetett kampányrendezvények hatására csökken - fogalmazott dr. Szemlyenácz János, a pécsi székhelyu, ám regionális feladatokat végzo drogambulancia vezetoje.

Ezek a felhívások inkább a figyelemfelkeltést szolgálják, ezért például jelentos eredmény az is, ha ilyenkor egy-egy családban olyan oszinte beszélgetés kezdodik, amilyenre máskor esetleg sor sem kerülne.

Az országos felmérések szerint sem az illegális, sem a legális drogfogyasztók száma nem csökkent Magyarországon. A korábbi évekhez képest az egyetlen biztatónak tuno tendencia, hogy kevesebben folyamodnak kemény drogokhoz. Viszont egyre inkább a fiatalabbak válnak drogfüggoké és nem kizárólag az illegális ajzószerekhez, hanem elsosorban az alkoholhoz. A diákok zöme ugyanis – mutatják az iskolai felmérések - 12 éves korában már legalább egyszer volt részeg életében. A rendszeresen szeszes italt fogyasztó diákok között nincs nem-beli különbség: a lányok azonos arányban isznak, mint a fiúk.
Az illegális szerek közül legtöbben az úgynevezett diszkodrogokat (marihuana, extasy) fogyasztják. Örvendetes azonban, hogy a pécsi drogambulancia szakemberei Baranyában nem találkoztak még rendszeres heroin használókkal.

A múlt évtizedben több lépcsos, nyitott prevenciós rendszer alakult ki Pécsett és Baranyában. Ilyen hatékonyan muködtetett program például Pécsett a FÜGE , melyet külön e célra specializálódott munkacsoport lát el, természetesen már nem lege artis dolgozik, hiszen egy éve az e célra kialakított korszeruen felújított épületben muködnek: a pécsi deviancia központ már mindenki számára jól megközelítheto helyen, a belvárosban található, ahol olyan foállású pszichológusok, addiktológus, illetve szociológusok dolgoznak, akik teljes erejükkel nem csak Pécs, hanem az egész Dél-dunántúli régió drogprevenciójára koncentrálhatnak. Az intézmény azért említésre méltó, mert ilyen jellegu „Ház" másutt nincs az országban.

A pécsi drogambulancia másik fontos eredménye az általuk tavaly meghirdetett alacsony küszöbu (ártalomcsökkento) programnak köszönheto. Az egyre szélesebb körben terjedo felkínált lehetoség lényege, hogy a már függové vált, ám látens drogfogyasztók és a prevenciót végzok egymásra is találjanak.
E cél elérését segíti a szenvedélybetegek nappali ellátójának tevékenységi köréhez kapcsolódó módszer, amely a „TISZTÁS" , illetve a BULI segélyszolgálatot foglalja magában.

Ez utóbbi elonye, hogy a szolgálathoz nem csak kábítószer problémákkal lehet fordulni, hanem olyan belso konfliktussal, amelynek eredménytelen kezelése könnyen elvezethet a kábítószerig. Ilyenkor a fiatalnak nem kell bemennie az adott egészségügyi intézménybe, hanem az általa látogatott szórakozóhely csendesebb szegletében is megbeszélheti gondjait a prevenciót végzo szakemberrel, és akár tanácsot is kérhet.


Erdei Éva, Weborvos, 2006-06-26