Évek óta stagnál az öngyilkossági statisztika


2009. március 18. 05:45, szerda - Krasznai Éva


Negyedszázadon keresztül évről évre csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon, 2007 óta azonban stagnálást mutatnak a statisztikák - írja a Népszabadság.

Az öngyilkossági halálozások kilencven százalékában a pszichés megbetegedések jelentős szerepet játszanak. A leggyakoribb ok a depresszió legsúlyosabb esete, de egyéb lelki és szenvedélybetegségeknek is közük lehet az öngyilkossághoz.

Miután sikerült az egészségügyben széles körben világossá tenni, hogy miképpen ismerhető föl a depresszió, és milyen módszerekkel kezelhető, huszonöt éven át folyamatosan csökkent az öngyilkosok száma Magyarországon - mondta el Rihmer Zoltán professzor a napilapnak.

Amióta adatokat gyűjtenek az öngyilkosságról, Magyarország az elsők között volt Európában. A nyolcvanas évek közepén százezer lakosra évente 46 öngyilkos jutott, jelenleg százezer ember közül 23 követ el öngyilkosságot a szakember szerint.

A közelmúlt óta megfigyelhető stagnálás főleg a pszichiátriai intézményrendszer helyzetének romlásával, a szakma lehetőségeinek beszűkülésével magyarázható.

Rihmer állítja: erről a területről az átlagosnál többen mennek külföldre, s kevés az utánpótlás. A depresszió hatásos leküzdését biztosító antidepresszánsok forgalma pedig csökken.


Forrás: Zoom.hu


http://www.webdoki.hu/cikk.php?id=1001&datum=1237351500