Két külön vonalról jött a halálos heroinadag


www.hvg.hu

Két különböző terjesztői vonalról származhatnak azok a heroinadagok, amelyek augusztus 2-án két fővárosi kerületben négy ember halálát okozták – közölte a hvg.hu-val Ródler Norbert százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője, aki szerint a véletlen műve, hogy egy nap alatt ennyi "aranylövés" történt.


Négy nap alatt hatan vesztették életüket a fővárosban heroin-túladagolásban. A kábítószeres és rendőri zsargonban aranylövésnek hívott esetek száma ezzel idén 16-ra nőtt, ami jelentős emelkedés a tavalyi 9-hez képest – ismertette a rendőrség adatait Ródler Norbert.

A két utolsó eset, amikor augusztus 5-én egy 21 éves fiatalember, illetve az előző napon egy 32 éves nő halálát okozta a drog, nem hozható összefüggésbe a korábbi tragédiákkal; augusztus 2-án főváros III. kerületében egy 30 éves férfit és egy 33 éves nőt találtak holtan, a XIII. kerületben pedig egy 30 és egy 33 éves férfit, mindegyiküket más-más helyszínen.

A rendőrök néhány nap alatt lecsaptak a dílerekre: egy magyar és egy vietnami férfira, akiktől – információik szerint – az áldozatok a drogot beszerezték; az előbbi díler területe Óbuda volt, az utóbbié pedig a XIII. kerület. „A magyar állampolgár, egy 53 éves férfi több bűncselekmény elkövetése miatt volt már büntetve, legutóbb négy évet töltött börtönben kábítószerrel való visszaélés miatt” – közölte a rendőrtiszt. Hozzátette: a vietnámi férfi nem állt még eljárás alatt. Mindkét őrizetben lévővel szemben kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot, a bíróság csütörtökön dönt arról, hogy szükséges-e az előzetes letartóztatásuk elrendelése.

Ródler Norbert úgy gondolja, van rá esélyük, hogy a nyomozás során magasabb terjesztői szinten állókhoz is eljussanak. Egyelőre azonban nincs könnyű dolguk, mert egyik férfi sem működik együtt a rendőrséggel. „Az olyan, a drog elosztási hálózatban alsó szinten találhatók, mint a két elfogott díler, általában segítik a nyomozást, ám ez most nem mondható el. Az azért kiderült, hogy ők ketten nem álltak egymással kapcsolatban. A heroin ennek ellenére származhatott egy helyről. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha a magyar vonal is a vietnami hálózat szállítmányából vásárolt.”

Ródler Norbert elmondta, a két kerületben mások is vettek a drogkereskedőknél lévő anyagból, ám míg az óbudai fogyasztó rosszul lett a herointól, addig az angyalföldi heroinnal élők nem. A XIII. kerületben történt két aranylövés kapcsán a szakértői vélemény azt állapította meg, hogy a heroin nem volt szennyezett. Azt, hogy az óbudai lakosok milyen heroint használtak, még vizsgálja a szakértő.

A heroin-túladagolás miatt egy nap alatt bekövetkező négy haláleset azonban a rendőrtiszt szerint csak a véletlen műve, mert tapasztalataik szerint a kemény drogok fogyasztóinak száma nem emelkedett. Ródler Norbert hangsúlyozta azt is, hogy nem kerül minden eset a rendőrség látóterébe, ők csak azokban az ügyekben járnak el, amelyek közterületen történnek. Így lehet szerinte az, hogy míg náluk tavaly összesen 9 aranylövés történt, addig civil szervezetek – például a Nemzeti Drog Fókuszponté – felmérései alapján évente mintegy 200-an halnak meg túladagolásban illegális és legális szerektől – szerves oldószerektől, a nyugtatóktól és altatóktól.

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentése szerint tavalyelőtt heroin miatt huszonegy férfi és egy nő, egyéb ópiát miatt egy férfi és egy nő, kokain miatt egy férfi halt meg. A felsorolt egyéb kábítószerek – metadon, ecstasy, hallucinogének (például LSD), amfetaminszármazékok – miatt senki sem vesztette életét.

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2006-ra vonatkozó jelentése szerint Magyarországon tovább nőtt az ismertté vált kábítószer-használók száma – ez több mint 15 ezer, ami öt százalékos növekedés az előző évihez képest. Továbbra is a kannabisz a legnépszerűbb drog, és a heroin-fogyasztók száma mellette nőtt a kokainfogyasztóké is. Kevesebb viszont az amfetamin-fogyasztó és a halucinogén-használó. Továbbra is kevés intravénás kábítószer-használó fertőzött HIV-vel, harminc százalékuk azonban hepatitis C-vel fertőzött.

A jelentés rámutat arra, hogy az egészségügyi kezelési lánc továbbra is egyenetlen és hiányos, komoly problémát jelent a szakemberhiány, valamint a problémákkal küzdő gyermekek és serdülők megfelelő ellátása. A droghasználók véleménye szerint a két legnehezebben elérhető kezelési forma a drog-rehabilitáció és az úgynevezett metadonkezelés.